4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

enfaldige mördaren, Den
Efter at have været blevet behandlet elendigt af sin husherre i årevis, slår den enfoldige Sven en dag igen.
ORIGINALITET & SÆRPRÆG
"Den enfaldige mördaren" er en ganske fremragende og bevægende film, skrevet og instrueret af Hans Alfredson, der også spiller hovedrollen som den onde fabrikant.

Originalitet & særpræg
Manuskriptet er velopbygget, historien svinger mellem det opstemmende og det nedtrykkende, hvilket giver filmen en originalitet og et særpræg.

Æstetisk billedkomposition
Samtidig er der fotograferet og klippet med en helstøbt sans for billedkomposition og æstetik, så tilskueren på flere plan lader sig rive med af filmens verden.

Stellan Skarsgård er den enfoldige mand Sven med et talehæmmende hareskår. Efter sin mors død bliver Sven anbragt hos en stenrig fabrikant.

Sven skal bo i stalden sammen med dyrene og ellers passe og pleje gården uden en øre i betaling. Efterhånden bliver han mere udnyttet og ydmyget af fabrikanten, og en dag kan han ikke længere lade som ingenting.

Opfyldte ønsker
Han løber hen til en lille familie, han har lært at kende, som han ved vil tage sig godt af ham, og de lader ham bo i deres hus og giver ham et arbejde med løn. Pengene giver ham mulighed for at købe, hvad han altid har ønsket sig - en motorcykel med sidevogn.

Snart dukker fabrikanten dog op og kræver sin arbejdskraft tilbage, men familien nægter, og han må køre igen. Men fabrikanten skal nok sørge for at gøre livet surt for den lille familie.

Fremragende skuespil
Samtlige leverer fremragende skuespil, især Stellan Skarsgård og Hans Alfredson. Skarsgårds visioner, hvor Verdis requiem bliver opført i stalden, er medrivende fremstillet.
Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
enfaldige mördaren, Den

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: enfoldige morder, Den
Instr: Hans Alfredson Prod: Waldemar Bergendahl  Manus: Hans Alfredson  Foto: Jörgen Persson, Rolf Lindström  Klip: Jan Persson  Mus: Rolf Sersam, Verdi: Requiem  
Priser:
BD, Bedste europæiske film
BERLIN, OCIC Award - Special Recommendation
BERLIN, Sølvbjørn, bedste skuespiller (Skarsgård)
BERLIN-N, Golden Berlin Bear-nominering
GULDB, Bedste skuespiller (Skarsgård)
GULDB, Bedste instruktør
GULDB, Bedste film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.