4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Sult
En udhungret forfatter vandrer rundt i vinterkolde Kristiania/Oslo i 1890, hvor sulten og fattigdommen driver ham til vanvid.
HENNING CARLSENS MESTERVÆRK
Ikke en film for enhver smag. "Sult" er sær og stillestående, en kunstfilm, et visuelt mesterværk og et højdepunkt i den nyere nordiske filmhistorie. Filmen blev den første nordiske co-produktion.

Henning Carlsen adopterede Knut Hamsuns roman sammen med forfatteren Peter Seeberg og er lykkedes fuldkommen med at genskabe det absurde og klaustrofobiske univers.

Hemmelighed og kontrast
Filmens sort/hvide fotografering er ganske enkelt sublim og er den vigtigste faktor i genskabelsen af den norske hovedstad anno 1890. Billederne er dystre, hemmelighedsfulde, kontrastfyldte og somme tider så knivskarpe, at selv den mindste ujævnhed i et murværk er i fokus.

Henning Carlsen er meget bevidst om sine stilistiske valg, og fortællestilen er konsekvent. Det er hovedpersonens indre veje og afveje der er historiens hjerte, og alt det udenom er en kulisse, der blot forstærker det tiltagende vanvid.

I hovedrollen som forfatteren Pontus er Per Oscarsson ubetalelig. Oscarsson tabte sig adskillige kilo for at kunne passe ind i rollen, og han er et skræmmende effektivt eksempel på method acting.

Forfatteren trasker hvileløst rundt i byens brolagte og jordede gader i sine slidte sko i en evig søgen efter indre ro og anerkendelse som forfatter. Men roen finder han aldrig. Hans udmagrede krop gør ham i tiltagende grad vanvittig, og han kan intet spise. Hver gang han forsøger at gnave på et lille kødben, kaster han straks de sørgelige lunser op igen.

Kristiania levendegjort
"Sult" gengiver Kristiania, som Oslo hed i gamle dage, så man føler, man er i 1890. Der er gjort et fabelagtigt stykke scenografiske arbejde, der i Henning Kristiansens fotografiske linse bliver fuldkommen levendegjort.

Rastløsheden, hvileløsheden, tavsheden, elendigheden, mørket, angsten. Alle stærke følelser står knivskarpt i Henning Carlsens film, malet direkte i ansigtet på Per Oscarsson og indirekte i hver en kameraindstilling.
Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Sult

Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7Karakter: 7 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Sult
Instr: Henning Carlsen Prod: Göran Lindgren  Manus: Henning Carlsen, Peter Seeberg  Baseret på: roman af Knut Hamsun  Foto: Henning Kristiansen  Klip: Henning Carlsen  Mus: Krzysztof Komeda  
Medvirkende:
Per Oscarsson (Pontus)
Gunnel Lindblom (Ylajali)
Birgitte Federspiel (Ylajalis søster)
Knud Rex (Udlejer)
Osvald Helmuth (Pantelåner)
Sigrid Horne-Rasmussen (Landlady)
Hans W. Petersen (Købmand)
Henki Kolstad (Forlagsredaktør)
Roy Bjørnstad (Konstantin)
Carl Ottosen (Sømand)
Sverre Hansen (Maler)
Priser:
BD, Bedste skuespiller (Oscarsson)
BD, Bedste film
CAN, Bedste skuespiller (Oscarsson)
CAN-N, Palme d´Or-nominering
GULDB, Bedste skuespiller (Oscarsson)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.