4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Lilja 4-Ever
I et trøstesløst eks-sovjetisk boligblokkvarter forsøger en ensom og misbrugt pige og hendes unge ven at klare sig gennem livet. Måske lurer lykken i Sverige?
BARSK KYNISME
Den svenske instruktør, Lukas Moodysson, har hér skabt et ubeskriveligt stærkt drama, der går meget tæt på og efterlader sine sagesløse tilskuere med gråden langt oppe i halsen.

Alene i verden
"Lila 4-ever" er Moodyssons egen historie om teenagerpigen, Lilja, der bor med sin mor i et trøstesløst boligkvarter i det tidligere Sovjetunionen. En dag rejser moderen til USA og efterlader uden videre sin datter alene.

Snart bliver Lilja smidt ud af lejligheden af sin kyniske tante og må tage til takke med en langt mindre og meget ulækker lejlighed uden varme og elektricitet.

Alt håb synes ude
Sammen med den noget yngre nabodreng, Volodya, forsøger Lilja at finde lysglimt i de trøstesløse omgivelser og den fattige hverdag, hvor alt håb synes lukket ude.

Nyt håb i Sverige
En dag møder Lilja en ung mand og forelsker sig voldsomt i ham. Han lover hende, at hun kan komme med ham til Sverige for dér at få både lejlighed og arbejde. Snart drager Lilja mod fuldstændigt ukendte omgivelser..

Barskt & oprigtigt
Det kan næsten ikke fremstammes mundtligt, hvor stærkt filmoplevelsen er, uden at man får grøde i stemmen. Så uhyggeligt, så barskt, så oprigtigt, så ualmindeligt ondt og hårdt.

Alle spillere på højt niveau
Lilja og Volodya spilles med dyb indlevelsesevne af helt ukendte russiske unge, og det er i høj grad Moodyssons fortjeneste, at ikke alene børnespillerne men alle spillere er på et meget højt niveau.

Stærk brug af musik
Brugen af musik er stærk og bevægende, særligt Vivaldis smukke, "Al santo sepolcro", der helt rigtigt valgt runder dette mesterværk af.
Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Lilja 4-Ever

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Lilja 4-Ever (Lilja Forever)
Instr: Lukas Moodysson Prod: Lars Jönsson  Manus: Lukas Moodysson  Foto: Ulf Brantås  Klip: Michel Leszczylowski, Oleg Morgunov, Bernhard Winkler  Mus: Nathan Larson  
Medvirkende:
Oksana Akinshina (Lilja)
Artyom Bogucharsky (Volodya)
Lyubov Agapova (Liljas mor)
Lilya Shinkaryova (Tante Anna)
Elina Benenson (Natasha)
Pavel Ponomaryov (Andrei)
Tomasz Neuman (Witek)
Priser:
GULDB, Bedste fotografering
GULDB, Bedste manuskript
GULDB, Bedste skuespillerinde (Akinshina)
GULDB, Bedste instruktør
GULDB, Bedste film
GULDB-N, Bedste skuespiller (Bogucharskiy)
RB-N, Bedste ikke-amerikanske film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.