4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Elephant
På et fredeligt amerikansk gymnasium lurer en katastrofe. To drenge planlægger et attentat med skydevåben mod deres skole.
UHYGGELIGT STÆRKT
Instruktør og manuskriptforfatter, Gus Van Sant, leverer hér en af sine hidtil stærkeste film.

Der er tale om et psykologisk drama, der skiller sig ud fra mængden ved at være stort set begivenhedsløs og stillestående i godt og vel en time, før det går løs - og vel at mærke samtidig være hæsblæsende nærgående og interessant.

Realisme & nerve
Mange rastløse og overgearede biografgængere må hér se sig slået af Kong Stilstand: Ro, realisme, ægthed og nerve for de tålmodige.

At stilstand kan være et positivt ladet filmord opdager man først for alvor, når man sidder med den knugende stærke fornemmelse i brystet efter sidste scene i "Elephant".

Massemordets psykologi
Gus Van Sant er lykkedes fuldt ud med at beskrive massemordets psykologi med udgangspunkt i et af de mest rædselsvækkende skyderier på et gymnasium i USA.

En tur i nakken
Vi følger først en lille gruppe studerendes færd på skolen. Ordet følge får i Gus Van Sants iscenesættelse en ny betydning. En tur i nakken på en ung mand fra boldbanen til skolegangene kan således snildt tage fem minutter uden klip, musik og smarte kamerabevægelser.

Som i virkeligheden
Det er jo sådan, det er i virkeligheden! Vi klipper heller ikke i vores trivielle hverdag for at gøre den mere spændende og attraktiv. Det er først, når dagene bliver til minder, at vi redigerer og skærer noget af det kedelige fra.

Fuldstændig plet
Instruktøren rammer i hele beskrivelsen af stilheden før stormen - ligesom i nervekrigen under skyderiet - fuldstændig plet: Sjældent er man kommet virkeligheden så troværdigt nær.

Fantastiske unge spillere
De mange unge spillere udfører et fantastisk stykke arbejde. Trods manglende uddannelse indenfor skuespillet er der en fabelagtig nerve over mange præstationer.
Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
Elephant

Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7Karakter: 6 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Elephant
Instr: Gus Van Sant Prod: Dany Wolf  Manus: Gus Van Sant  Foto: Harris Savides  Klip: Gus Van Sant  Mus: Ludwig van Beethoven  
Medvirkende:
Alex Frost (Alex)
Eric Deulen (Eric)
John Robinson (John McFarland)
Elias McConnell (Elias)
Jordan Taylor (Jordan)
Carrie Finklea (Carrie)
Nicole George (Nicole)
Brittany Mountain (Brittany)
Alicia Miles (Acadia)
Kristen Hicks (Michelle)
Bennie Dixon (Benny)
Nathan Tyson (Nathan)
Timothy Bottoms (Mr. McFarland)
Matt Malloy (Mr. Luce)
Priser:
BD-N, Bedste amerikanske film
CAN, Cinema Prize of the French National Education System
CAN, Bedste instruktør
CAN, Palme d´Or
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.