4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

pianiste, La
Da en frustreret klaverlærerinde møder en ung studerende, der er interesseret i hende, kommer hendes sande jeg op til overfladen.
HUDLØST KVINDEPORTRÆT
På musikkonservatoriet i Wien underviser den lille klaverlærerinde, Erika Kohut lovende elever. Hun bor sammen med sin gamle, dominerende og tyranniserende mor og har tydeligvis et noget anstrengt forhold til sin seksualitet.

Indespærret frustration
Da den unge student, Walter Klemmer, brænder varm på Erika, aner han ikke, hvad han går ind til. Mange års indespærret frustration og seksuel isolation har resulteret i, at Erika overhovedet ikke kan gribe kærlighed an, ligegyldigt hvor anmassende den måtte være.

Indre dæmoni
Instruktør Michael Haneke er endnu engang ophavsmand til en film, der trækker tænder ud. Intens i sin gennemført sorte sfære af frustration og indre dæmoni.

En tragedie
Isabelle Hupperts dominerende hovedrollepræstation placerer sig i eliten. Erika Kohut er hvad man roligt kan kalde 'langt ude', og hendes skrækindjagende depressivitet kan næsten kun munde ud i en tragedie.

Glædesløs
Ikke ét smil undslipper klaverlærerens læber i filmens godt to timers spilletid. Hun er komplet selvdestruktiv - tillader ikke sig selv den mindste form for glæde.

Over for Hupperts præstation blegner de andre skuespillere noget. Annie Girardots karakteristik af den tyranniske mor er dog dygtigt skuespil. Eleven Walter Klemmer er lidt for meget en charmetrold til at kunne forme den helt store troværdighed.

Kompleks historie
Fotograferingen er rolig, omhyggelig, ofte med meget lange klip. Det giver en ganske intens oplevelse og understreger gang på gang de frustrerende temaer i den komplekse historie.
Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2016
Udskriftsvenlig udgave
pianiste, La

Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7Karakter: 5 ud af 7
Fakta om filmen
Dansk titel: Pianisten (Piano Teacher, The)
Instr: Michael Haneke Prod: Veit Heiduschka  Manus: Michael Haneke  Baseret på: roman af Elfriede Jelinek  Foto: Christian Berger  Klip: Nadine Muse, Monika Willi  
Medvirkende:
Isabelle Huppert (Erika Kohut)
Annie Girardot (The Mother)
Benoit Magimel (Walter Klemmer)
Susanne Lothar (Mrs. Schober)
Udo Samel (Dr. Blonskij)
Anna Sigalevitch (Anna Schober)
Cornelia Köndgren (Mme Blonskij)
Priser:
BD-N, Bedste ikke-amerikanske film
CAN, Bedste skuespiller (Magimel)
CAN, Bedste skuespillerinde (Huppert)
CAN, Grand Prize of the Jury
CAN-N, Palme d´Or-nominering
RB-N, Bedste ikke-amerikanske film
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.