4240 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Om Philm
INTRODUKTION
Siden 1992 har undertegnede anmeldt film helt uafhængigt af kommercielle interesser. Det hele begyndte på små kartotekskort og udviklede sig siden til en lille samling anmeldelser på papir i et ringbind. I dag er det blevet til en ganske omfattende database på internettet.

Jeg har længe været interesseret i film og var i 1997 med bag kameraet på filmen "Nattens Engel". I en periode skrev jeg filmanmeldelser for ugebladet "Hillerød Posten". Siden har jeg udbygget interessen for film ved at studere film- og medievidenskab på Københavns Universitet, hvorfra jeg blev cand.mag. juli 2008.

Anmeldelserne på philm.dk er en hobby, jeg ikke tjener penge på.
NYT DESIGN
Philm.dk blev i 2007 søsat med helt nyt design som gerne i højere grad skulle give udtryk for mine filmiske, kunstneriske og ikke mindst æstetiske præferencer. Samme gode søgemuligheder er blevet udvidet med menupunkterne "filmgenrer" og "nationaliteter", der gør det muligt at søge film efter genre og land. Endvidere har jeg valgt at vise "bundkarakterer" under "topkarakterer", så man efter at have fundet mesterværkerne hurtigt kan se en liste over de film, man bør undgå. I højre side af skærmbilledet fremhæves under "seneste kritik" de tre seneste titler, jeg har anmeldt. Ved klik på "se flere titler" vises de tyve senest anmeldte titler. Der er kommet mange flere små finesser rundt omkring, men det primære mål med relanceringen har helt klart været et mere enkelt og raffineret design. Jeg håber, at du som bruger får nogenlunde samme opfattelse. Det nye design er resultatet af mere end et års tæt samarbejde mellem undertegnede og min dygtige programmør og designer.
HVILKE FILM BLIVER ANMELDT?
Da jeg er ene mand på skansen, er det klart, at jeg ikke kan nå at se og anmelde alle film.

Tidligere så jeg gerne alle typer film, hvilket også afspejler sig i basen på philm.

I de senere år har mine interesser for mere specielle typer af film - ikke mindst i kraft af mine uddannelser - gjort, at jeg i stigende grad fravælger udsalgsprægede film med klar dramaturgisk-kausal forløsning; et fravalg der bl.a. skyldes, at jeg er mæt af denne type af film. Endvidere kan jeg ikke længere finde fornøjelse ved at se film, der er skabt helt uden kunstneriske ambitioner eller sans for æstetik. Enkelte undtagelser overbeviser mig stadig om, at det er værd ind imellem at prøve kræfter med, så fravalget er ikke kategorisk

Der er ikke længere sport i det for mig, når jeg nærmest inden filmen er gået i gang føler, at jeg kan genneskue hele herligheden, også de vilkår filmen er skabt på. Alle film jeg ser (spillefilm, novellefilm, tv-film, tv-serier, omnimaxfilm), også dem på TV, video og DVD bliver anmeldt.
HVAD LÆGGER ANMELDEREN VÆGT PÅ?
Jeg vurderer alle film ud fra samme syn:
Filmens kunstneriske udtryk: Billedsproget, en instruktørs personlige stil, kamerateknik, klipning, lyssætninger, computerteknik, scenografi, kostumer osv.

Skuespillet er af stor betydning for en films kvaliteter. Oftest er godt skuespil resultatet af god personinstruktion og dermed en dygtig instruktør.

Hvordan er historien fortalt? Lyser filmen langt væk af et velskrevet manuskript, eller ligger der snarere et løst bundt klichéer til grund for projektet? Har vi set film af samme type hundrede gange før, eller er den noget helt nyt?

Hvornår er filmen optaget? Hvilke tekniske virkemidler var til rådighed under indspilningen? Er de anvendt på en troværdig og tilfredsstillende måde. Imponerer effekter og virkemidler i en stumfilm fra 1922 eller skuffer de i en blockbuster fra 2002?!

Lyd og musik: Er der en velafstemt reallyd eller runger lyden af studieoptagelse, bliver lydene "kliniske", for bombastiske og utroværdige? God surroundlyd giver f.eks. de fleste nyere film en ekstra dimension. Passer musikken til filmen, er den original og iørefaldende?
BEDØMMELSESSYSTEMET
De enkelte film er stjernebeømt efter kvalitet. Philm.dk anvender et system fra 0-7 stjerner, hvor:

(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)  mesterværk

(*)(*)(*)(*)(*)(*)( )  usædvanlig god

(*)(*)(*)(*)(*)( )( )  film med mærkbare kvaliteter

(*)(*)(*)(*)( )( )( )  god, over middel

(*)(*)(*)( )( )( )( )  acceptabel, visse kvaliteter

(*)(*)( )( )( )( )( )  tvivlsom; ren rutine

(*)( )( )( )( )( )( )  ganske tæt på smertegrænsen

( )( )( )( )( )( )( )  usædvanlig ringe
HVORDAN SØGER MAN PÅ PHILM.DK?
Philm tilbyder avancerede søgemuligheder, hvor du kan vælge at søge i fritekst, på titel, efter navne osv. Således kan du f.eks. finde frem til alle de steder, hvor ordet "hund" optræder i en anmeldelse.

- Du kan også søge separat efter filmtitler, skuespillere, instruktører, producenter, manuskriptforfattere, fotografer, klippere, "baseret på" (f.eks. bog af Stephen King) og filmkomponister.

- Hvis du vil se en oversigt over alle film, skuespillere, instruktører, genre eller nationaliteter i Philms database kan du klikke på fx Originaltitelindeks, Skuespillere eller Instruktører. På dén måde har du gode chancer for at finde frem til den rette titel. Klik på et af bogstaverne og du får en oversigt over alle medvirkende film/skuespillere/instruktører/genrer/lande der f.eks. begynder med A.

- Topkarakterer er en liste over alle film i Philm med bedømmelsen 6 eller 7. Således det bedste af det bedste efter Philms smag.

- Bundkarakterer er en liste over alle film i Philm med bedømmelsen 0 eller 1. Således det dårligste af det dårligste efter Philms smag.

- Under Kontakt Os kan du stille filmrelaterede spørgsmål eller komme med din uforbeholdne mening ved at udfylde vores formular eller sende en email.

SIGNATURFORKLARINGER
(MX) = Imax-film, dvs. film skabt til det store IMAX/Omnimax-format.

(TV) = TV-film, dvs. film produceret for TV. Enkeltsående, afsluttede episoder i TV-serier har også denne signatur.

(TVS) = TV-serie i to eller flere afsnit.
ANSVAR
Billeder er gengivet i henhold til Lov om ophavsret, § 1, stk. 2 og § 23, stk. 1-2. Redaktøren af denne hjemmeside har det fulde ansvar for hele sidens indhold.

God fornøjelse og læselyst!

Venlig hilsen

Tobias Lynge Herler,
Redaktør og anmelder, cand.mag., bibliotekar DB
Tobias Lynge Herler, Liseleje, 2007
CV i udvalg:

1998: Ansat i Nordens Hus i Tórshavn, Færøerne

2005: Bachelor i biblioteks- og vidensteknologi

2006: Bibliotekar, DB fra Biblioteksskolen i København med erhvervsrelateret projekt fra Den Danske Filmskole

2008: cand.mag. i film- og medievidenskab, Københavns Universitet