12 Strong (2018)

    En gruppe amerikanske soldater sendes til Afghanistan umiddelbart efter 9/11 for at få skovlen under Taliban.


    KLASSISK USA-PATRIOTISME

    Hollywood-patriotisme med dansk islæt: "12 Strong" er instrueret af Nicolai Fuglsig og flot fotograferet af Rasmus Videbæk, men noget europæisk udtryk har denne selv-forherligende action-krigsfilm langt fra. Det er den virkelige historie om den 12 mand høje specialstyrke, som det amerikanske militær sendte til Afghanistan umiddelbart efter angrebet på Twin Towers in New York i 2001.

     

    Ben i næsen

    Her har kaptajnen Mitch Nelson ikke nogen praktisk erfaring med krig, men han viser snart, at han har ben i næsen og styr på lortet, når det kommer til at få skovlen under Taliban, der har grupperet sig langt ude i ørkenen. Men det kommer til at koste, for der er mange guns og kanoner i spil.

     

    Guttermands-stemning

    Filmen er bedst i de indledende faser, selvom der også her høstes på den meget slidte soldat-rejser-i-krig-med-kernefamilien-hjemme-kliché. Guttermands-stemningen mellem soldaterne, der forventningsfulde venter på at komme i aktion tangerer også klichéerne, som vi kender så godt, men er alligevel troværdigt beskrevet.

     

    Langstrakte klimakser

    Så kommer vi selvfølgelig i kamp i langstrakte klimakser, og her er al isenkrammen kørt i stilling i et stort og volds-indiskret setup. Det er mere larmende og ekstremt, end det er egentlig skræmmende, endsige tankevækkende - selvom det professionelt set er på et meget teknisk højt niveau. Underlægningsmusikken brager ufortrødent ud af samtlige kanaler stort set hele filmen igennem.

     

    Patriotisk, også i epilogen

    Sædvanen tro for denne type patriotiske Hollywoodfilm får vi en lille epilog med billeder af det virkelige livs soldaterhelte og dén statue, der er rejst på Ground Zero i New York for at hylde deres ekstraordinære indsats.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2018, USA, Krig, Historie, Action, 130 min.

    Dansk titel: 12 Strong
    Instr: Nicolai Fuglsig Prod: Jerry Bruckheimer, Thad Luckinbill, Trent Luckinbill, Molly Smith Manus: Ted Tally, Peter Craig Baseret på: bogen "Horse Soldiers" af Doug Stanton Foto: Rasmus Videbæk Klip: Lisa Lassek Mus: Lorne Balfe