Far til fire - tilbage til naturen (2011)

    Far, fire børn og gamle onkel Anders får deres sag for på sommerferie i Sverige. Her er nemlig både vild natur og svenske bøller.


    BØVSET BUNDSKRAB

    Sammenhængende film:

    Far til fire - gi'r aldrig op (2005)

    Far til fire - i stor stil (2006)

    Far til fire - på hjemmebane (2008)

    Far til fire - på japansk (2010)

    Far til fire - tilbage til naturen (2011)

    Far til fire - til søs (2012)

    Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage (2014)

    Far til fires vilde ferie (2015)

    Far til fire - på toppen (2017)

    Far til fire i solen (2018)

     

    Den femte af de "moderne" Far til fire-film er også filmseriens hidtil mest bøvset-bøvede: På trods af sprøde svenske sommeroptagelser lider "Far til fire - tilbage til naturen" under en udtalt mangel på idé og fantasi, og filmen er samtidig den første i serien, der rigtig kører i tomgang - komplet med fyldstof og sangindslag!

     

    Et ynkeligt skue

    Med andre ord et ynkeligt skue, der ikke bliver bedre af det "dramatiske" krimi-twist, hvor væmmelige svenske mænd i "bedste" Jägarna-stil bedriver lyssky og miljøsvinsk virksomhed ved at dumpe brugte køleskabe i naturen. Noget, som Lille Per og co. slet ikke kan tåle at bevidne.

     

    Lækker sommerstemning

    Der er ellers dømt rigtig lækker sommerstemning, når far, fire og Onkel A. drager ud i den vilde og smukke svenske natur. Her har man rigtig benyttet sig af bjørneoptagelser (kejtet filmet ude af familie-kontekst), vilde elve og fællesbade i funklende skovsøer.

     

    Den tynde farce

    Men det hjælper ingen steder, når grundtonen forbliver den tynde farces - og hermed forstærker det banale faktum, at "Far til fire"-filmene er rendyrket kasse-tænkning. Når vi er helt nede og kysse bundniveauet som her, bliver fuldpakken af spekulation pludselig meget tydelig - og så meget desto mere kramagtigt.

     

    Kører på pumperne

    Skuespillet kører i dén grad på pumperne. Niels Olsen virker meget metaltræt i far-rollen, Jess Ingerslev er trådt en smule tilbage (denne gang i spejder-dress) - og "ungerne" kæmper med det umulige manuskript. Forsøget på at spæde det hele op med svenske skuespillere falder fuldstændig til jorden, herunder Tammi Østs dansk/svenske naturparksleder.

     

    Forstemmende

    Det er en smule forstemmnende at bevidne niveauet af Far til fire-film nr. 5, vel vidende at der er ligeså mange - og flere til - i vente. I "Far til fire- tilbage til naturen" forekommer underlægningsmusikken også betydelig mere anmassende. Det tydeliggør blot, at der større behov for at maskere det outreret tynde løjer.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2011, Danmark, Komedie, Drama, Børn på film, Teenagere, 79 min.

    Dansk titel: Far til fire - tilbage til naturen
    Instr: Claus Bjerre Prod: Henrik Møller-Sørensen Manus: Claus Bjerre, Lars C. Detlefsen, Thomas Glud Baseret på: tegneserier af Engholm & Hast Foto: Mads Thomsen Klip: Grete Møldrup; Andri Steinn Mus: Jeppe Kaas