Katz und Maus (1967)

    En midaldrende mand ser tilbage på sin tid som teenager i Nazityskland - og på sit omtumlede venskab med en ganske særlig dreng.


    SYRETRIP FOR FEINSCHMECKERE

    Hans Jürgen Pohlands filmatisering af Günter Grass' novelle af samme navn er absolut ikke nogen helt normal filmoplevelse, og mainstream-publikummet er tabt på forhånd. Men kan man klare en film af den meget alternative skuffe, lønner det sig at sidde "Katz und Maus" igennem.

     

    Teenager i Nazityskland

    En midaldrende mand ser tilbage på sine teenageår i Nazityskland, hvor han bl.a. hang ud med sine venner. Et yndet udflugtsmål var et skibsvrag tæt ved kysten, hvor det var lækkert at sole sig og flirte lidt. Men særligt en person gjorde sig bemærket, nemlig den jævnaldrende Joachim Mahlke.

     

    Ikke helt normal

    Han var ikke bleg for at dykke ned i skibets mørke lastrum - for at dukke op på dækket med forskellige spændende "skatte". Denne Mahlke var bestemt ikke helt normal og opførte sig fuldstændig, som det passede ham, ofte på bekostning af andre.

     

    Mærkværdigt-hemmelighedsfuld

    "Katz und Maus" blev optaget i Polen, bl.a. Gdansk, og er præget af en særlig mærkværdigt-hemmelighedsfuld stil, der dyrker vekselvirkningen mellem æstetiserede nærbilleder og avantgardistiske spring i historien. Det er ikke udelukkende kønt, men kedeligt er det heller ikke.

     

    En udfordring

    Men det kan i høj grad godt blive for langtrukket, og det kan i perioder godt udfordre tilskueren. Man bliver primært hængende, fordi dyrkelsen af det betændte nazi-historiske tema kombineret med en fascinerende teenage-kropsdyrkelse udgør en sær sammenstilling, der samtidig rummer en ganske særlig æstetik. Ofte ærgrer man sig over den udtalte anvendelse af jazzet underlægningsmusik, som tager toppen af al opbygget grundnerve i formidlingen.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1967, Tyskland, Polen, Drama, 92 min.

    Dansk titel: Cat and Mouse
    Instr: Hans Jürgen Pohland Prod: Hans Jürgen Pohland Manus: Michael Hinz, Helmut Kircher, Hans Jürgen Pohland Baseret på: novelle af Günter Grass Foto: Wolf Wirth Klip: Christa Pohland Mus: Attila Zoller
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation