The Boys of St. Vincent (1992)

    Den sande historie om præsternes seksuelle misbrug af drenge på en stringent, katolsk kostskole.


    ÆRLIGE TABUGREB

    Baseret på virkelige hændelser - og ganske betagende: Overraskende nok ikke blot endnu en berøringsangst (tv-)film om det svære tabu; misbrug af mindreårige drenge på en katolsk kostskole i Newfoundland, Canada.

     

    Filterløs tilgang

    Man bliver nærmest helt paf over den umiddelbare og filterløse tilgang, som denne uskyldigt udseende tv-produktion lægger for dagen. For det er i sandhed en beundringsværdig bedrift at turde tilnærme sig et så betændt emne som (systematisk katolsk) pædofili uden at glide mere eller mindre af på overfladen.

     

    Tvivlsom ære

    Blandt de talrige drenge og teenagere i alderen fra ca. 10 år har Kevin Reevey fået den tvivlsomme ære at være centrum for Brother Peter Lavins helt store, forkvaklede begær. Kevin hæver sig med sit smukke ansigt og uskyldigt sagesløse væsen over gennemsnittet blandt de mange drenge.

     

    Bestemt dræberblik

    Men en nyansat pedel på kostskolen begynder at fatte mistanke til, at der ikke alene foregår vold, men også seksuelt misbrug af eleverne. Og han lader sig ikke stoppe af, at Brother Lavin fyrer ham med det mest bestemte dræberblik, der er sendt på film i nyere tid.

     

    Lyssky forhold

    Herfra går det - forhåbentlig - mod en afdækning af de lyssky forhold på kostskolen: Noget, man helt sikkert kan få bekræftet, hvis man orker at se den ligeledes i 1992 udsendte tv-film "The Boys of St. Vincent: 15 Years Later".

     

    Utilsløret fremstilling

    Hvad der hæver John N. Smiths tv-film betragteligt over gennemsnittet for dette emne er dels det fænomenale spil mellem Brother Lavin og Kevin, dels den i glimt utilslørede fremstilling af det betændte begær. Henry Czerny er ubetaleligt modig og ækel som Brother Lavin - på én gang sårbar og iskold. Og 10-årige Johnny Morina præsterer hjerteskærende i en yderst vanskelig rolle, hvor han bl.a. skal lægge krop til en for emnet meget eksplicit scene.

     

    Ærlig tilgang

    Det kan være hårdt at se på, men man bliver fanget af ærligheden i tilgangen. Tilmed raffineret i sit fotografiske udtryk, der benytter både lys, skygge og reallyd med fin indsigt. Så betyder det mindre, at originalmusikken af Pierre Letarte er mere end almindeligt helkikset.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1992, Canada, Psykologisk drama, Børn på film, Teenagere, Coming of Age, 93 min.

    Dansk titel: The Boys of St. Vincent (tv)
    Instr: John N. Smith Prod: Sam Grana, Claudio Luca Manus: Des Walsh, John N. Smith, Sam Grana Foto: Pierre Letarte Klip: Werner Nold Mus: Neil Smolar