Anime nere (2014)

    Tre italienske brødre tvinges tilbage til deres landsby, da stridigheder mellem rivaliserende familier er ved at udvikle sig til en regulær krig.


    MAFIA MED RO PÅ

    Hér bliver der taget hånd om klichéerne, eller rettere: "Anime nere" er en mafiafilm, der viger udenom genrens helt sædvanlige faldgruber og navigerer enkelt og stilrent i nye retninger, der former en mafiaoplevelse med ro på.

    Psykologien bag
    For filmen er mere interesseret i psykologien bag det hårdkogte kriminelle ydre og kommer på dén måde meget tættere på de rigtig interessante facetter ved den dødelige magtkamp familier og dynastier imellem.

    Eskalerende stridigheder
    Tre brødre vender hjem til deres landlige barndomsegn. Den lyssky og kriminelle forretning passer ikke længere sig selv, og brødrene er nødt til at tage affære, så de eskalerende stridigheder med rivaliserende mafiafamilier ikke skal tage overhånd. Næste generation står på spring for at yde en indsats, og den unge entusiasme kan vise sig farlig, når det begynder at brænde på.

    Velklædt dramatisk
    Instruktør Francesco Munzi tilgår det velklædt dramatiske plot med en sund skepsis. Det er ikke givet, hvad det kriminelle fører med sig, selvom den intense atmosfære hele tiden peger i retning af en uundgåelig katastrofe. Det er den vellykkede kombination af den høje, bagvedliggende intensitet og den enestående, enkle indpakning, der former en filmoplevelse uden store armbevægelser.

    Knivskarp og poetisk
    Inddragelsen af den landlige italienske idyl er både knivskarp og poetisk i forførende bredformater, men det er i den familiære interaktion, at "Anime nere" for alvor bryder med genrekonventionerne og klogt forlader sig på det latente mere end det potente.

    Klogt og bevidst fravalg
    Næsten hele filmen er fritaget for underlægningsmusik, hvilket yderligere forstærker den fortættede atmosfære: Et meget klogt og bevidst fravalg, der fremhæver nærværet midt i de iskolde beregninger på penge og magt.



    Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2014, Italien, Frankrig, Drama, Krimi, Thriller, 103 min.

    Dansk titel: Black Souls
    Instr: Francesco Munzi Prod: Luigi Musini, Olivia Musini Manus: Francesco Munzi, Maurizio Braucci, Fabrizio Ruggirello Baseret på: roman af Gioacchino Criaco Foto: Vladan Radovic Klip: Cristiano Travaglioli Mus: Giuliano Taviani
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation