Blue Thunder (1983)

    En post-traumatiseret Los Angeles-soldat/politibetjent er pilot på styrkens helikopter. Men en gammel rival får hadet til at blusse op mellem roterende rotorblade.


    SLAG I LUFTEN

    Selvom John Badhams 80'er-action "Blue Thunder" ikke ligefrem er en fornyelse i genren, er den alligevel forfriskende. Det skyldes ikke mindst, at store dele af filmen udspiller sig i luften over Los Angeles - i lækkert fotograferet koreografi og Oscar-nomineret klipning.

     

    Gennemhullet grundplot

    Grund-plottet er gennemhullet af stereotyper. Her er Roy Scheiders post-traumatiserede Vietnam-vetaran /slash Los Angeles-politi-helikopterpilot Frank Murphy omdrejningspunktet for de mange rotorslag i luft og bolledej. Han har netop fået ny makker, og de får den seneste helikoptermodel demonstreret. Men så dukker Murphys gamle plageånd og fjende op - Malcolm McDowells sleske F.E. Cochrane. 

     

    Gammel had ruster aldrig

    At gammel had aldrig ruster vinder nye overdrev, når de to kommer i luften i hver deres helikopter. Her betyder det ikke noget, at man flyver lige over storbyens puls! Den ene skal bare ned med nakken, og døden skal ikke komme i vejen.

     

    Maskulint potent

    "Blue Thunder" har sin force i den maskulint potente stål-mod-stål-kerne. Det er bare lækkert, som helikoptere med det nyeste 80'er-gear stryger gennem luften, komplet med lydløs indstilling og super-mikrofoner. Murphy og hans unge makker ynder bl.a. at betragte en kvinde, der dyrker nøgenyoga i sit glashus - en rigtig voyeur-klassiker!

     

    En klods om benet

    Klichéerne er tumpede og en klods om benet, men ikke overraskende at de er der. Sure chefer, overdrevne intriger, lig i laster De er der alle sammen, men kan bedre sluges i den flotte luft-action, der også gør, at filmen trods alt skiller sig ud fra mængderne.

     

    Larmende helikopter-action

    Bedst blandt skuespillerne er Warren Oates - i sin sidste rolle. På trods af rollens chef-klichéer formår han alligevel at udnytte de ret kedelige rammer i retning af et nuanceret portræt. Arthur B. Rubinsteins musik er tam, men sine steder reelt overdøvet af den larmende helikopter-action.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1983, USA, Action, Krimi, Fly på film, 109 min.

    Dansk titel: Blue Thunder
    Instr: John Badham Prod: Gordan Carroll Manus: Dan O'Bannon, Don Jakoby Foto: John A. Alonzo Klip: Edward M. Abroms; Frank Morriss Mus: Arthur B. Rubinstein
    Priser
    • AAN - Bedste klipning