The Offence (1973)

    En indebrændt politibetjent går langt over gevind i mødet med en formodet børnemishandler.


    BETJENT I AFMAGT

    Filmisk kreativt, men lige tanden for teatralsk spillet: "The Offence" har Sean Connery i hovedrollen som den sammenbidte britiske betjent Johnson, der sammen med kollegerne jager en børnemishandler- og morder.

     

    Koger over

    Da Johnson er alene i forhørslokalet med dén mand, han er overbevist om er gerningsmanden, koger han fuldstændig over, og snart er han endt på meget dybt vand, hvor både karriere og tilværelse er i kæntringsfare.

     

    Fænomenale kneb

    Sidney Lumets iscenesættelse rummer talrige fænomenale kneb, der isoleret set er små perler i et lidt for overophedet filmprodukt. Æstetikken er enkel og uden ret meget omsvøb, og der er britisk realisme med kant og konturer i flere af de stemningsopbyggende scener uden dialog.

     

    Dvæles ved nærværet

    I helheden ønsker man sig langt flere stemningsscener som denne: En regnbyge siler stille i en sumpet dal, mens betjentene desperat leder efter en bortført 12-årig pige. Her er reallyden helt i fokus, og der dvæles ved nærværet.

     

    Stritter i flere retninger

    Filmen stritter lidt for meget i flere retninger, og potentielt hyper-intense opgør drukner i nævnte teatralske overspil. Ikke mindst kernescenen, hvor Johnson hjemme i dagligstuen sviner sin kone til: Det bliver for tydeligt, at filmen er baseret på et skuespil, og at manuskriptet er skrevet af stykkets forfatter.

     

    Vendt på vrangen

    Bedre lykkes forhørsscenerne, hvor Ian Bannen funkler i den formodede skurkerolle - i øvrigt en scene, der hen imod slutningen bliver vendt på vrangen i en forfriskende åben slutning med vide perspektiver.

     

    Frie hænder

    Den modernistiske britiske komponist Harrison Birtwistle skrev her sin eneste reelle filmmusik. Han fik 100 % frie hænder, og resultatet er en sælsom, interessant og stærk medspiller i filmen, særligt fordi den er bevidst meget lidt anvendt.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1973, Storbritannien, USA, Krimi, Thriller, Drama, Børn på film, 112 min.

    Dansk titel: Forhøret
    Instr: Sidney Lumet Prod: Denis O'Dell Manus: John Hopkins Baseret på: skuespillet "This Story of Yours" af John Hopkins Foto: Gerry Fisher Klip: John Victor-Smith Mus: Harrison Birtwistle