Papir og Pap er Penge værd (1947)

    Umiddelbart efter krigen kunne danskerne få kontanter til gengæld for gammelt papir og pap, og det var nok en lille opsang værd.


    UDPRÆGET MUSIKALSK

    På vers serverer Ole Palsbo her en frisk lille genbrugs-propagandafilm: "Fem kilo gammelt Hør & Lyt – bliver fire kilo splinternyt," lyder det bl.a. fra Ib Schønbergs minister, som horder af kvinder i protest opsøger på Christiansborg. For samfundet fattes papir!

    Kontanter for gammelt papir
    At man i 40’ernes Danmark ligefrem fik kontanter til gengæld for brugt papir og pap vil nok vække misundelse i dag. Tænk hvis man indførte pant på Søndags-Berlingeren, Alt for damerne og den lille paprulle, hvorom al firelags-lokumspapiret spinder. Så ville mange flere danskere kunne kalde sig nyrige.

    Udpræget musikalsk
    Palsbos kortfilm er udpræget musikalsk, ikke så meget som følge af Hans Schreibers underlægning, mere i den rytmiske klippestil, de velgennemtænkte kameradispositioner og – ikke mindst – de herlige rim.

    Genbrugssjælen vakt til live
    Alt sammen stof, der giver både emnet og filmen liv og pakker det ind, så enhver får vakt sin indre genbrugssjæl til live. Det var særlig nødvendigt i samtiden, men budskabet er væsentligt den dag i dag.

    Schønberg velvilligt rimende
    Ib Schønberg er i fin form i sin korte optræden som velvilligt rimende minister, og filmen efterlader et både herligt kunstnerisk og humoristisk indtryk.

    Det optimistiske en fælles stil
    Fælles for de fleste af besættelsestidens statsfilm var en udpræget musikalitet og et friskt og optimistisk gå-på-mod, ofte med en nationalistisk tone, der enten kom til udtryk i lovprisninger af dansk natur og historie, eller i en djærv, munter og ligefrem facon, som implicit signalerer danskhed. Palsbo stod også bag den lignende korte oplysningsfilm, Spild er Penge (1942).



    Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1947, Danmark/KortDok, Dokumentar, 11 min.

    Dansk titel: Papir & Pap er Penge værd
    Instr: Ole Palsbo Manus: Erik Scharling Foto: Poul Gram Mus: Hans Schreiber
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BD - Bedste dokumentarfilm