La glace et le ciel (2015)

  Portræt af den franske polarforsker og pioner, Claude Lorius, der allerede i 50'erne deltog i omfattende forskning på Antarktis.


  HØJT TIL LOFTET

  Delikat klimafilm med højt til loftet: "La clace et le ciel" fortæller den spændingsmættede historie om polarforskeren Claude Lorius, der var blandt de første til at se nærmere på Antarktis' is og herudfra bedstemme klimaforandringerne.

  Fin blanding
  Dokumentaren er en fin blanding af bearbejdet arkivfilm og optagelser af den nu 82-årige Lorius, som han tager sig ud på en bjerg- og gletsjerrig baggrund i fugleperspektiv.

  Klassisk spænding
  Arkivfilmen går tilbage til 50'erne, hvor Lorius første gang var med et hold forskere på Antarktis. Spændingen opbygges helt klassisk og kausalt, som var der tale om en spillefilm om emnet. Eneste forskel er dybest set, at vi her har at gøre med smalfilm og grynede billeder.

  Redesignet lyd
  Lyden er redesignet til formålet, så datidens forskeroplevelser i den ultimativt vilde natur fremstår knivskarpt. Og man bliver klogere på klimaforskningens tidlige dage, på Antarktis og på is.

  Lidt for poleret
  Der er tendenser i retning af den lidt for polerede fortællestil. Særligt kan de enormt flotte luftskud af Lorius i sit rette element synes en anelse overgjorte - samtidig med at man er vildt betaget af den umiddelbare virkning.

  Stemningsdikterende musik
  Det mest generende ved filmoplevelsen er imidlertid den originalkomponerede underlægningsmusik for fuldt orkester, der ofte overgår sig selv udi det stemningsdikterende, hvilket slet ikke er klædeligt.

  Flot indfanget vildskab
  Overordnet lader man sig dog rive med af den flot indfangne vildskab på virkelighedens præmisser i det mange interessante og historiske optagelser fra Antarktis.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2015, Frankrig, Dokumentar, Eventyr, Biografi, 89 min.

  Dansk titel: Ice and the Sky
  Instr: Luc Jacquet Prod: Richard Grandpierre Manus: Luc Jacquet Foto: Stéphane Martin Klip: Stéphane Mazalaigue Mus: Cyrille Aufort
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN-N - Golden Eye-nominering