Ghosts of the Abyss (2003)

  Filminstruktøren James Cameron og et hold af specialister og entusiaster sætter sig for at fotografere Titanics vrag på bunden af Atlanterhavet.


  HISTORIENS SUS

  "Fans" af kæmpefærgen Titanic kan godt forvente af tabe underkæben i mødet med denne nærgående dokumentarfilm. Fire år efter premieren på storfilmen Titanic (1997) og lige under terrorangrebet på New York i 2001 drog instruktøren James Cameron ud på Atlanterhavet, bevæbnet til fingerspidserne med spritny undervands-kamerateknolgi.

   

  Sagnomspundet

  "Ghosts of the Abyss" følger ekspeditionen, fra ankeret er kastet og henover de mange dykninger i mini-ubåde og med fjernstyrede robotkameraer. Således kommer vi helt tæt på vraget af Titanic, verdenshistoriens bedst kendte og mest sagnomspundne forlis. I 1912 sejlede det ellers proklameret synkefri skib på et isbjerg - og resten af historien er kendt af de fleste.

   

  3,8 km under havets overflade

  Med sig på den dyre mission har filminstruktøren bl.a. Titanic-skuespilleren Bill Paxton, der ikke lægger skjul på det angstprovokende i at skulle sænkes 3,8 km. ned i det mørke dyb i en ualmindelig trang mini-ubåd. Men da først kameraerne ruller, og vi kommer helt ind i de små kahytter, er det svært ikke at lade følelserne flyde.

   

  Hjertegribende

  Dokumentaren indfanger meget fint det hjertegribende i belysningen af dybdets minder. Mange af detaljerne var her 90 år efter forliset stadig i god stand, og kameralinserne fanger både service, intakte blyindfattede ruder og de mange håndlavede detaljer i det måske mest luksuriøse skib, der nogensinde er bygget.

   

  Niveauer af ærefrygt

  Flere niveauer af ærefrygt er uundgåeligt i mødet med vraget i dybet, og dokumentaren overspiller ikke sin rolle som genopdager. De glidende overgange til livet på færgen anno 1912 fungerer smertefrit og bryder ikke med den balancerede stil. Til gengæld kunne man have ønsket sig en pæn bid mindre underlægningsmusik.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2003, USA, Dokumentar, 61 min.

  Dansk titel: Ghosts of the Abyss
  Instr: James Cameron Prod: James Cameron, Chuck Comisky, Janace Tashjian Foto: Vince Pace Klip: Ed W. Marsh; Sven Pape; John Refoua Mus: Joel McNeely
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation