The Bad Batch (2016)

  En ung kvinde bliver offer for kannibaler i en dystopisk fremtid. Men kan hun vriste sig fri, inden alle lemmer er stegt og friteret?


  FERSK KØD

  Med tydelig Tarantino/Rodriguez-inspiration serverer Ana Lily Amirpour sin anden gyser-spillefim. "The Bad Batch" er skabt direkte til Netflix og således streamet gys, der af de fleste opleves på en lille skærm.

   

  Nydelig visuel indpakning

  En af filmens forcer er ellers dens nydelige visuelle indpakning. Skudt i støvede og post-apokalyptiske ørkenlandskaber kan "The Bad Batch" noget med sine billeder. Og det er da også de rød-støvede bredformater, der sammen med den mildest talt ekstreme handling, der har en øjenåbnende effekt.

   

  Efter bedste beskub

  Den unge kvinde Arlen må klare sig alene efter bedste beskub i en nådesløs ørkenfremtid, hvor mennesker er konverteret til kannibalisme for at overleve. Der går da heller ikke længe, før Arlen bliver hapset af en sulten lokal, og nu er hun kødslave med fare for at blive amputeret lem for lem.

   

  Kødsulten

  Med en ekstraordnær kraftanstrengelse lykkes det imidlertid Arlen at slippe fri af tøjlerne - men er den genvundne frihed særlig nem at håndtere på ét ben og med en arm, og med kød- og hævnsultne kannibaler lige i hælene?

   

  Pænt høje forventninger

  Faktisk er Amirpours dystopiske univers ganske overbevisende i omtrent en halv times tid, og man har pænt høje forventninger til filmen, mens vanviddet endnu er reelt og håndgribeligt. Den ekstreme historie er fortalt med glimt i øjet, hvilket tilfører en nødvendig distance til det absurde.

   

  Tråden tabes

  Desværre taber Amirpour imidlertid tråden efter de intense indledende manøvrer, og slagsiderne i bl.a. retning af kærlighedsdrama fungerer meget skidt. Men det er det mindste af det. For helt generelt mister filmen pusten - og det er selvom, der er rigelig med action - ganske enkelt fordi meta-fortællelag og kvasi-religiøse undertoner stjæler filmen.

   

  Støj & musik

  Støj og musik er også tiltagende. Ganske vist er det meste af musikken tænkt som en del af handlingen (vore helte og skurke hører klassiske popsange i ørebøffer), men effekten er alligevel kvælende, hvor man havde ønsket sig langt stærkere fokus på den vidtstrakte udørks eget lyddesign.

   

  Keanu Reeves og Jim Carrey har begge små roller, Carrey meget vel maskeret som stum ørkenbums.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2016, USA, Storbritannien, Gyser, Drama, Thriller, 118 min.

  Dansk titel: The Bad Batch
  Instr: Ana Lily Amirpour Prod: Danny Gabai, Sina Sayyah Manus: Ana Lily Amirpour Foto: Lyle Vincent Klip: Alex O'Flinn
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation