Sameblod (2016)

    En 14-årig samisk pige og hendes lillesøster er låst fast i et samfund, hvor resten af Sverige i 30'erne opfatter dem som en laverestående race.


    NORDISK DRIVKRAFT

    Instruktør Amanda Kernells spillefilmsdebut overbeviser som et af de mere rene og smukke bidrag til nyere nordisk film. Helt igennem smuk, trods sit barske emne, er "Sameblod" et modigt og højintenst psykologisk drama.

     

    En laverestående race

    14-årige Elle Marja er sammen med lillesøsteren Njenna bundet til det samiske samfund i det nordlige Sverige i 1930'erne. I den lille lokale skole får eleverne en særlig "skånsom" undervisning, for det etablerede Sverige er af den overbevisning, at samerne er mindre begavede og en laverestående race.

     

    Låst tilværelse

    Fast besluttet på at bryde ud af den låste tilværelse, smider Elle Marja sin obligatoriske nationaldragt og drager egenhændigt til Uppsala. Tidligere har hun mødt den lidt ældre Niklas, der gave hende en adresse, og nu står hun i storbyen for første gang, forhutlet og med brug for omsorg.

     

    Forbitret & sammenbidt

    Historien om teenageren Elle Marja er et langt tilbageblik, for filmen starter i nutiden. Her er en forbitret og sammenbidt aldrende Elle Marja tilbage i Nordsverige for at deltage i søsterens bisættelse. Hun har slet ikke lyst til at være der, faktisk er hun kun fuld af foragt for det folk, hun engang var en del af.

     

    Fænomenalt teknisk arbejde

    "Sameblod" er båret af et fænomenalt teknisk filmarbejde, hvor Sophia Olssons fotografering er lokomotivet på en visuel succes. Billederne af den vilde natur harmonerer sjælfuldt med de knivskarpe nærbilleder af en teenagesjæl i brand.

     

    Hudløs perfektionisme

    Tidsbilledet er fejlfrit og meget afdæmpet genskabt. Her har man ikke følt behov for at overdrive på rekvisitfronten, og det klæder filmens udtryk, der er præget af en hudløs, nærmest nøgen perfektionisme.

     

    Naturens egne lyde

    Lyden er en anden af filmens største forcer - når den, som i langt hovedparten af filmen, er fritaget for underlægningsmusik. Med al opmærksomheden rettet mod naturens egne lyde formes et enkelt, afstemt og nærværende lydbillede, der yder filmen en enorm troværdighed-støtte.

     

    Et fund af de sjældne

    Norske Lene Cecilia Sparrok er et fund af de sjældne. I hovedrollen som unge Elle Marja stråler, lyner og funkler hun af indlevelsens nærvær med fuldstændig forståelse for historiens smertelige drama. Flere af birollerne yder hende stærk modstand, bl.a. Hanna Alströms stive lærerinde.



    Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2016, Norge, Psykologisk drama, Teenagere, 110 min.

    Dansk titel: Sameblod
    Instr: Amanda Kernell Prod: Lars Lindström Manus: Amanda Kernell Foto: Sophia Olsson Klip: Anders Skov Mus: Kristian Eidnes Andersen