Detour (2016)

    En teenager med en døende mor er forarget over, at hans stedfar ikke er nok til stede. Snart havner han i det forkerte selskab og i lort til halsen.


    OPTRÆK TIL STORM

    Den talentfulde unge skuespiller Tye Sheridan er nu blevet stor teenager og ses her i hovedrollen som den trængte, følsomme og uheldige Harper. Hans mor ligger i koma efter en bilulykke, og det falder Harper for brystet, at hans ikke ligefrem højt elskede stedfar ikke sørger mere, end han gør.

     

    Kører af sporet

    Harper har sine helt egne teorier om stedfarens gøren og laden og uvikler i sin ordknappe sorg et had, der kan køre af sporet. Da han lufter sine frustrationer for en tilfældig bonderøvs/kriminelt udseende type på en beverding, havner Harper snart på meget dybt vand. Spørgsmålet er, om han kan vikle sig ud af kniben, eller om han allerede selvforskyldt er ude, hvor han slet ikke kan bunde.

     

    Helt klassisk thriller

    "Detour" er en helt klassisk thriller med forudsigelig spændingskurve og velkendt hårdt optrukne typegallerier. Men så alligevel ikke helt. For historien er kækkere, end den umiddelbart syner, hvilket både kommer filmen til gode og agerer klods om benet. Der er nemlig flere narrative lag, og der sås tvivl om, hvordan begivenhederne har udspillet sig – og vil udspille sig.

     

    Nuanceret spil

    Dette kneb kan være vældig inciterende i få udvalgte film og i meget kyndige instruktørhænder. Men i tilfældet "Detour" er det desværre ikke helt gennemført, selvom begæret er der efter at fortælle anderledes og overraskende. Det helt centralt sammenklæbende gaffatape for filmoplevelsen er primært Tye Sheridans nuancerede, sammensatte præstation i hovedrollen.

     

    Flot fotografering

    Men der er også fint bid i det visuelle udtryk, hvor Christopher Ross' fotografering bærer præg af stor kreativ fortællelyst, flankeret af en meget flot lyssætning. Desværre er lydsiden vulgært overspændt, særligt som følge af alt for meget underlægningsmusik, der pumper med lige dele originaltoner og pop/rock-melodier.

     

    Veloplagt birolle

    I en mindre birolle som pigeglad bagmand uden tålmodighed ses en veloplagt John Lynch, men han har desværre kun 1½ scene, hvor filmen kunne have haft glæde af hans gennemslagskraft i en mere vægtig rolle.



    Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2016, Storbritannien, Thriller, Drama, Teenagere, Bjerge på film, 97 min.

    Dansk titel: Detour
    Instr: Christopher Smith Prod: Julie Baines, Phil Hunt, Stephen Kelliher, Jason Newmark Manus: Christopher Smith Foto: Christopher Ross Klip: Kristina Hetherington Mus: Pablo Clements, James Griffith, Toydrum