Come See the Paradise (1990)

  En amerikaners forelskelse i en japansk pige medfører en lang række problemer under 2. verdenskrig.


  KOM OG SE EN OVERLANG FILM

  Kom lige og se Alan Parkers storladne epos, der fladt og farveløst svømmer over af kærligheds-scener med bredsmilende Dennis Quaid og skønt asiatiske Tamlyn Tomita.

  Umotiveret romantik
  Fra start til slut ælter Alan Parker rundt i umotiveret romantik. Parker har selv skrevet manuskriptet, der uden tvivl er filmens svageste punkt.

  En forelskelse
  Dennis Quaid spiller den irske amerikaner Jack McGurn, der holder til i Little Tokyo. Hér får han arbejde i en japser-biograf, og det er i denne forbindelse at han møder biografforstanderens yndige datter Lily.

  Ikke lutter lagkage
  De kysser straks hinanden på munden, og inden længe er de gift trods Lilys indflydelsesrige fars åbenlyse modvilje. De får også hurtigt pumpet et barn op. Men alt er ikke lutter lagkage, og vi får lov til at overvære et skænderi mellem Jack og Lily! (Bare rolig, Jack siger mange gange undskyld efter at have råbt nogle slemme ord om Lilys familie).
   

  Krigen kommer i vejen

  Alligevel beslutter Lily at tage hjem til sin familie med den lille datter. Inden længe dukker Jack dog op igen, og de to har det fint sammen. Men se, da dukker 2. verdenskrig op, og alle japanerne bliver smidt ud af Little Tokyo og anbragt i en stor lejr.

  En rigtig mand
  Jack må i hæren for at kæmpe for fædrelandet som en rigtig mand. Hermed skilles familien, og Jack ser kun sin kone og sit barn en gang imellem, når han sådan lige kommer forbi.

  Tre rørende scener
  Katastrofen lurer i Kawamura-familien: Faderen er ved at gå ned med flaget, for en indflydelsesrig forhenværende pokerspiller med tilhørende forhenværende pokerfjæs kan ikke holde ud at være lukket inde i en krigs-lejr. Og drengebørnene dør på stribe i krigen, så moderen får noget at græde over (hvilket i øvrigt leder til en af filmens i alt tre oprigtigt rørende scener).

  Alle sorger glemt
  Men se, da dukker freden op, og alle sorger er glemt - vi er i nutiden, for hele historien er nemlig fortalt i tilbageblik, hvor Lily fortæller datteren om sit møde og liv med Jack. Nu mødes familien atter på banegården - de omfavner hinanden: Dennis Quaid smiler sit brede smil, Tamlyn Tomita er skønt asiatisk - ligesom i filmens start.

  Flotte totalbilleder
  "Come see the Paradise" - come see come sa og bla bla bla. Der er ikke meget at hente i filmens historie. Men det er der til gengæld på billedsiden, der er smuk i farverige totalbilleder og troværdige tidsbilleder.

  Fejlcastet Quaid
  Skuespillet er acceptabelt, især de fleste japanere spiller fint, mens Dennis Quaid (endnu engang) er temmelig fejl-castet.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1990, USA, Romantik, Krigsdrama, Børn på film, 126 min.

  Dansk titel: Kom og se Paradis
  Instr: Alan Parker Prod: Robert F. Colesberry Manus: Alan Parker Foto: Michael Seresin Klip: Gerry Hambing Mus: Randy Edelman
  Priser
  • CAN-N - Palme d´Or-nominering