Dave (1993)

  Fordi han ligner præsidenten på en prik trækkes amerikaneren Dave ind i embedet som stand-in under præsidentens hemmelige indlæggelse.


  DRENGEDRØMME

  Tænk hvis man kunne prøve at være USA's præsident bare en uges tid, hvilken drengedrøm der så ville gå i opfyldelse. Hvis man kunne få indflydelse på de vigtige beslutninger for landet og kunne jonglere rundt med de mange millioner.. Dave Kovic ledes tilfældigt ind i et eventyr, hvor denne drøm går i opfyldelse.

  Præsidentens stand-in
  Han ligner præsidenten så meget, at han kan gå for at være ham. Derfor bliver han ansat til at udføre små vandringer gennem folkemasser, fordi præsidenten har en affære med en ung kvinde i den anden ende af byen.
   

  Klarer ærterne

  Dave klarer dette job glimrende, og da præsidenten går i koma efter samlejet, bliver Dave fastansat som præsident-stand-in, ulovligt naturligvis, men det er nu engang det bedste for landet. Med hjælp fra præsidentens hjælpere Bob Alexander og Alan Reed bliver opgaven gjort lettere.
   

  Meget skal huskes!

  Der er jo mange navne og ansigter, der skal huskes. Alexander og Reed har desuden skumle planer, nu hvor den rigtige præsident ligger i koma. Alexander vil have Dave til at udnævne ham til vicepræsident hurtigst muligt.

  Køligt forhold
  Dave finder ud af, at præsidentens forhold til førstedamen Ellen er temmelig køligt, men selv den mest umulige mand kan jo forandre sig..

  Velgørenhed
  Med tiden beslutter Dave sig for at bruge magten til noget fornuftigt, så han skraber $650.000.000 sammen til godgørende formål, hvilket falder i både folkets og førstedamens smag. Bob Alexander er blevet vraget, faktisk fyret, og forsøger nu at få "præsidenten" væltet.

  Morsom og glad
  "Dave" er en morsom og glad film, der sætter tilskueren i godt humør. Kevin Kline er i topform, og Sigourney Weaver leverer en elskværdig præstation.

  Utrættelighed
  Det bedste ved filmen er dens utrættelighed og dens synlige opfindsomhed, der gør de fleste scener morsomme og engagerede. Forløbet er ganske forudsigeligt, men filmen bliver kun stedvis sødsuppeamerikansk. Desværre bliver den så også sødsuppet med stort S.

  Fine billeder
  Instruktør Ivan Reitman har fået det bedste frem i de fleste billeder ved at give filmen en 'omsorgsfuld' teknisk finpudsning.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1993, USA, Komedie, Romantik, 110 min.

  Dansk titel: Dave
  Instr: Ivan Reitman Prod: Lauren Shuler-Donner, Ivan Reitman Manus: Gary Ross Foto: Adam Greenberg Klip: Sheldon Kahn Mus: James Newton Howard
  Priser
  • AAN - Bedste originale manuskript
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Kline)