Map of the Human Heart (1993)

  En eskimos livshistorie fortalt over flere kontinenter.


  HÅBLØST KEDSOMMELIGT

  Efter 16 opslugende åbningsminutter begynder dette drama at halte. Historien vatter ud i ingenting, skuespillet er generelt under lavmål. Tilbage er kun de smukke billeder fra Arktis til at hjælpe tilskueren igennem filmen. "Map of the Human Heart" er new zealænderen Wincent Wards tredje film, en canadisk/fransk/australsk/engelsk co-produktion.

  En dreng med tuberkulose
  Det er eskimoen Aviks livshistorie, vi får fortalt. 1931: Da Avik er dreng og får tuberkulose, tager den engelske kortlægger Walter Russell ham med tilbage til et hospital i Canada. Walter rejser selv videre.

  To barnesjæle
  Avik møder nu den indianske pige Albertine. Hun betyder meget for ham, og omvendt. Vi følger de to barnesjæle på hospitalet. Klip til 1941: Avik er nu vendt tilbage till Arktis (han har åbenbart været der ret længe). Og så kommer Walter Russell tilfældigvis forbi igen og påstår, at han er kortlægger.
   

  Sandheden er overraskende

  Avik tager med ham, men snart dukker sandheden op. Walter kortlægger ikke - han fører krig. Og straks er Avik pilot i hæren et sted i Canada eller England (det bliver man ikke klar over), og han møder tilfældigvis sin udkårne fra barneårene Albertin, og de elsker på toppen af et ballon-luftskib.

  Det kolde nord
  Og snart er det blevet tid til at fejre, at soldaterne har fløjet deres sidste mission, men så skal de alligevel ud på én mere, og smilene forsvinder. Det samme gør Albertine, eller er det Avik? I hvert fald er han snart tilbage i det kolde nord, hvor hans livshistorie kan ende, men inden da møder han tilfældigvis sin datter på en kro.

  Total forvirring
  Forvirret? Ikke uden grund. Man bliver irriteret over den rodede, usammenhængende og dybt kedsommelige historie, der ikke rummer nogen form for inspiration. Det rædselsfulde skuespil (på nær Patrick Bergin i en lille birolle) er naturligvis også meget ødelæggende for filmen.

  Få intense scener
  Der er få intense on location-scener fra Arktis, der ledsaget af Gabriel Yareds stemningsfulde musik kan sende tilskueren ind i et betagende drømmeland. Denne anmeldelse er baseret på den forkortede version (fra oprindelig 126 minutter).  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1993, Australien, Storbritannien, Canada, Frankrig, Romantik, Eventyr, Drama, Børn på film, 104 min.

  Dansk titel: Map of the Human Heart
  Instr: Vincent Ward Prod: Tem Bevan, Vincent Ward Manus: Louis Nowra Foto: Eduardo Serra Klip: John Scott, George Akers Mus: Gabriel Yared