Private Benjamin (1980)

    En meget feminin kvindelig soldateraspirant vender mobning til overlegenhed i en militærverden præget af mænd.


    ENE KVINDE I HÆREN

    En af forgængerne for alle Politiskolen-filmene er denne kække farce-komedie; historien om en kvinde, der kommer helt til tops indenfor militæret.
     

    Geværet vendt omvendt

    Set med nutidige øjne er dette allerede et fortærsket emne, men i 1980 har det været en revolutionerende morsom beretning: At se en svag, meget feminin kvinde hoppe rundt på øvelsesbaner med geværet vendt omvendt blandt stærke, unge mænd har været (og er stadig for nogle) ustyrligt morsomt.

    Ikke morsomt
    Når noget skal forestille at være morsomt, er det som regel svært overhovedet at trække på smilebåndet, mens man omvendt griner ad de "alvorligere" sider i filmen. Uheldigt!
     

    Fin Goldie Hawn

    Goldie Hawn spiller fint rollen som Judy Benjamin (hun blev Oscar-nominert og er selv executive producer på filmen), den uselvstændige kvinde, der går helt ned med flaget, da hendes anden mand (Albert Brooks i en herlig birolle) dør af et hjerteslag under sexakten på bryllupsnatten. Hun ringer til lokalradioen for at søge hjælp og trøst, og får en tilsyneladende rar mand i røret, der siger, at han kan give hende "livet tilbage".

    Narret ind i militæret
    Naiv (meget naiv) tror Judy manden, der siger, at hun får eget værelse og ren luksus i militæret, og at hun når som helst kan sige fra. Hun finder dog snart ud af, at han var en værre fupmager.

    En torturanstalt
    Militæret viser sig at være en tortur-anstalt. Den kvindelige øverstbefalende elsker at hundse med Judy og gøre hende til grin foran alle mændene, men det skal Judy nok få hævnet sidenhen, og oven i købet samtidig avancere i ét væk.
     

    Frem og tilbage

    Midt i al virvaret møder Judy en tiltalende franskmand, der godt kunne tænke sig at gifte sig med hende, men han viser sig at være ustabil og utro, så Judy vil hellere tilbage til militæret, som hun ellers havde opgivet til fordel for sin nye kæreste.

    Lagkagekomik
    Man efterlyser i høj grad mere skæg og ballade, fantasi og farve. I store træk er "Private Benjamin" fladpandet lagkagekomik uden hverken vid eller bid.



    Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1980, Komedie, Krig, 109 min.

    Dansk titel: Rekrut Benjamin
    Instr: Howard Zieff Prod: Meyers, Charles Shyer, Harvey Miller Manus: Nancy Meyers, Charles Shyer, Harvey Miller Foto: David M. Walsh Klip: Sheldon Kahn Mus: Bill Conti
    Priser
    • AAN - Bedste skuespillerinde (Hawn)
    • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Brennan)
    • AAN - Bedste manuskript
    • GG-N - Bedste skuespillerinde (Hawn)