Robinson Crusoe (1996)

  Søfareren Robinson Crusoe strander på en øde ø i Stillehavet og må forsøge at overleve i selskab med hunden Skipper.


  SOM VINDEN BLÆSER

  En temmelig tynd og overfladisk filmatisering af Daniel Dafoes klassiske roman om søfareren Robinson Crusoe, der strander på en øde ø i Stillehavet og må forsøge at overleve i selskab med hunden Skipper.

  Et offerritual bringer en gruppe indfødte kannibaler til øen, og Robinson Crusoe redder offeret ved hjælp af skarpe skud, lige før det er for sent.

  Et venskab
  Nu får Robinson selskab af den mand, han vælger at kalde Fredag, en mand han lærer at tale engelsk. De to bliver bedste venner.

  Det er venskabet mellem Fredag og Robinson Crusoe, man har valgt at koncentrere sig om i denne mislykkede filmudgave af Daniel Dafoes roman.

  Skuffende fortolkning
  Og dét er i en sådan grad, at stort set al anden spænding i romanen er retoucheret væk - til stor skuffelse for indædte Dafoe-fans.

  Hvordan Crusoe bygger sit tilholdssted må man således gætte sig til. Og på intet tidspunkt får man for alvor indblik i den strandede mands følelser.

  Udmærket spil
  Skuespillet er udmærket. Pierce Brosnan har sine øjeblikke i titelrollen, og det eneste modspil, historien tillader, kommer fra William Takaku i rollen som Fredag.

  Smukt fotograferet i naturen, men der vises ikke rigtig nogen vilje til at ville fortælle samme storslåede historie, som Daniel Dafoes roman indeholder.

  Som vinden blæser
  Det synes derfor nærmest komisk, at man har gjort så meget ud af at fortælle om Daniel Dafoe, blandt andet med oplysende efterskrift, når filmen i så høj grad fabulerer, som vinden blæser.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  1996, USA, Drama, Eventyr, 90 min.

  Dansk titel: Robinson Crusoe
  Instr: Ron Hardy, George Miller Prod: Njeri Karago Manus: Christopher Canaan, Christopher Lofren, David Stevens, Tracy Keenan Wynn Baseret på: roman af Daniel Dafoe Foto: : David Connell, Ian McMillan, Greg Ryan Klip: Richard Bracken, Tod Scott Brody, Greg Featherman Mus: Oplysning Mangler