A Time of Destiny (1988)

  Da datteren har giftet sig med en uønsket soldat drager en vred far i hælene på parret og slår sig selv ihjel. Nu vil sønnen have hævn.


  BÅDE-OG-OPLEVELSE

  En underlig cocktail: Gyseligt vammel og overspillet men samtidig temmelig atmosfærefyldt og engagerende i sin historie. Man tager sig til hovedet og nikker anerkendende på skift.

  Minder om Åndernes hus
  "A Time of Destiny" har en hel del fællestræk med Issabele Allendes "The House of the Spirits". En dominerende spansk far med en underkuet familie, der tækkes faderens behov og krav uden at tage hensyn til sig selv.

  Dominerende far
  Der er også de børn, der skiller sig ud og nægter at adlyde. Døtrene skal være hos faderen hele tiden og passe og pleje ham og hans kone i deres forestående alderdom. Sønnerne skal videreføre den store farm i det gode navn. Men den ene søn er død, og den anden er så godt som lukket ude af familien.

  Vi er midt i Anden Verdenskrigs rædsler, og faderen Jorge får et voldsomt chok, da hans ældste og mest elskede datter, Josie, pludselig render af sted for at gifte sig med soldaten, Jack.

  Hævnen er sød
  I sit raseri følger faderen efter det nygifte par, og hans ophidsede tilstand gør, at han kører i vandet og drukner. Sønnen, Martin, ankommer til sygehuset og får beskeden. Selvom faderen hadede ham, vil han alligevel placere skylden og hævne sin afdøde far.

  Og skylden får søsterens mand, Jack. Da Martin hører, at Jack skal til Italien i krig, melder han sig frivilligt til samme deling, og de to kommer tættere og tættere på hinanden.

  Jack ved intet om, hvem Martin er, men Martin skjuler under den venskabelige facade et inderligt ønske om at slå Jack ihjel. Skæbnen vil imidlertid, at Martin forspilder sin chance i Italien og nu må vente med at få hævn til hjemme i USA.

  En tragedie lurer
  Men hvordan skal det lykkes ham at få slået Jack ihjel, når søsteren er dødforelsket, og familien efter faderens død forsøger at starte på en frisk? De så gerne, at Martin kom tilbage i "varmen", men det kan blive svært, når han planlægger en handling, der vil skabe tragedie i familien..

  Svingende spil
  William Hurt er okay, selvom han kun spiller med halv styrke, men det er slemt at se på de vamle roller besat af henholdsvis Melissa Leo og Timothy Hutton. Melissa Leo slår dog alle rekorder. Bedende hundeøjne, mæglende fakter, sukret stemme. Det kan man ikke abstrahere fra!

  Overvammel musik
  Filmen er et teknisk pænt bekendtskab, dog halter det multi-overgearede klimaks. Ennio Morricones musik er ovenud vammel. Det er dog det værste klister-stads, den ellers så dygtige komponist hidtil har brygget sammen.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1988, USA, Jugoslavien, Krigsdrama, 111 min.

  Dansk titel: Blind hævn
  Instr: Gregory Nava Prod: Anna Thomas Manus: Nava, Anna Thomas Foto: James Clennon Klip: Betsy Blankett Mus: Ennio Morricone
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation