10 Cloverfield Lane (2016)

    Efter en bilulykke vågner en ung kvinde op i en form for bunker. Manden, der har lænket hende til vandrøret, fortæller, at verden udenfor har været ude for en giftkatastrofe.


    UNIVERSALFRYGT

    Tematisk beslægtede film:
    Cloverfield (2008)
    10 Cloverfield Lane (2016)

    Titelslægtskabet med den hårrejsende science fiction-gyser "Cloverfield" får allerede pulsen til at stige lidt, og navnesammenfaldet er da også lidt mere end bare helt tilfældigt, skal det vise sig.

    Lænket til et vandrør
    Den unge Michelle kører galt og vågner lænket til et vandrør i en bunker. Snart står det klart, at hun skal takke sin redningsmand Howard, der har bygget bunkeren, for at hun er i live. Howard fortæller nemlig, at verden udenfor er forgiftet, og indånder man luften, dør man hurtigt og smertefuldt.

    Konstant overvåget
    Dén hopper Michelle imidlertid ikke på, for Howard har psykopatiske træk. Derfor er det nærliggende at udtænke en flugtplan, men det er vanskeligt, når man bliver overvåget konstant.

    Psykologisk gys
    Michelle allierer sig med den eneste anden bunkergæst, Emmett, men Howard lugter lunten, og snart er det psykologiske gys totalt. For er der i virkeligheden noget om, at verden udenfor er ramt af en katastrofe?

    Med brask og bram
    "10 Cloverfield Lane" sætter ikke sit lys under en skæppe og fortæller med brask og bram fra første scene. Det er både underholdende, men også alt for meget. Særligt musikken er altdominerende i de første 15-20 minutter, men det bedrer sig noget, efterhånden som det bliver hverdag i bunkeren.

    Uafklaret apokalypse
    Den udtalte spænding ligger dels i historiens twists and turns, dels i den i hvert fald tiltænkte uforudsigelighed og i de mange uafklarede apokalyptiske udmeldinger. Her er John Goodman den eminente formidler af vanvid i undergrunden – i en rolle, der ligger et stykke fra hans normale komfortzone. Det klæder ham.

    Flot scenografi
    Det scenografiske arbejde holder filmen i form. Mørket og uhyggen i betondybet forstærker spændingerne nævneværdigt, samtidig med at det ukendte fra virkeligheden udenfor konstant banker på som en trussel, hvor både Michelle og tilskueren er i tvivl om graden af vanvid og virkelighed.

    Heftigt klimaks
    Mary Elizabeth Winstead har fine scener i den trængte hovedrolle, og snarrådigheden er nødt til at blomstre, efterhånden som begivenhederne spidser til – og det gør de i høj grad, med et klimaks, der sætter alt i perspektiv.

    Potentielt forgiftet
    Universalfrygt som døds- og kvælningsangst spiller en central rolle, både i det potentielt forgiftede i verden udenfor, men også i bunkerlivet, hvor ilt kan blive en mangelvare. Når alt kommer til alt, sluger ondskaben sikkert mere ilt, og ondskaben personificeres efterhånden ret effektivt i Howards karakter.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2016, USA, Thriller, Gyser, Mystik, 104 min.

    Dansk titel: 10 Cloverfield Lane
    Instr: Dan Trachtenberg Prod: J.J. Abrams, Lindsey Weber Manus: Josh Campbell, Damien Chezelle Foto: Jeff Cutter Klip: Stefan Grube Mus: Bear McCreary