My Left Foot (1989)

    En ung mand med alvorlige lammelser kæmper en indædt kamp for at overbevise omverdenen om, at han ikke er en grøntsag.


    VEDKOMMENDE DRAMA

    Daniel Day-Lewis vandt fortjent en Oscar for sit fantastiske spil som den lammede Christy Brown. Filmen er baseret på den virkelige Christy Browns selvbiografi af samme navn.

    Overrumplende budskab
    "My Left Foot" er intens og opslugende i kraft af sin uamerikanske måde at håndtere det alvorlige emne på: Man kan ikke slippe filmen, end ikke når den er færdig. Handlingen og budskabet er overrumplende.

    Barske tilbageblik
    Christy Brown sidder i kørestol som æresgæst til en fornem middag, og da han giver sygeplejersken, Mary, et eksemplar af sin nytrykte selvbiografi, begynder de barske tilbageblik i takt med, at Mary læser i bogen.
     

    Fra et katolsk arbejderhjem

    Christy er det niende af tretten overlevende børn (ud af i alt 22) i et katolsk arbejderhjem. Men modsat de andre velfungerende børn ligger Christy forkrampet som en hund i en kurv, opgivet af familie og læger. Hans lammelser er så alvorlige, at han ikke kan kommunikere.

    Kridt mellem tæerne
    Det er i hvert fald konklusionen, som alle har draget. Men pludselig en dag fatter Christy et kridt mellem sine tæer og skriver et ord med foden. Det bliver begyndelsen til en ny tilværelse for ham. Mindeværdig film, som tåler at blive set flere gange.



    Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1989, Irland, Storbritannien, Biografi, Drama, 97 min.

    Dansk titel: Min venstre fod
    Instr: Jim Sheridan Prod: Noel Pearson Manus: Shane Connauhgton, Jim Sheridan Baseret på: bog af Christy Brown Foto: Jack Conroy Klip: J. Patrick Duffner Mus: Elmer Bernstein
    Priser
    • AAN - Bedste Film
    • AA - Bedste Skuespiller (Day-Lewis)
    • AA - Bedste birolleskuespillerinde (Fricker)
    • AAN - Bedste instruktør
    • AAN - Bedste adopterede manuskript
    • GG-N - Bedste skuespiller (Day Lewis)
    • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Fricker)