Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001)

  En ung fransk kvinde får en raptus med, at hun vil være god ved alle andre. Og det går der sport i..


  PYSSENYSSERI

  Den franske instruktør, Jean-Pierre Jeunets, karakteristisk farverige filmuniverser er altid noget ud over det sædvanlige. Her hersker en helt særlig ublufærdig lys- og farvesætning, og der er vendt op og ned på perspektiverne, så man må revurdere sine verdenshjørner.

  Jeg vil gå til et godt formål
  "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain" er historien om den unge kvinde, Amélie Poulain, hvis tilværelse måske nok er hyggelig, men hun savner lidt action. Derfor finder hun pludselig på, at hun vil lade sig selv gå til et godt formål. Med andre ord: Hun vil være god ved andre.

  Den anonyme helgen
  Nu starter en sand lavine af gode gerninger, hvis effekt særligt rammer de udstødte eller svage i den franske hverdag. Amélies varemærke er, at hun holder sig i baggrunden som den anonyme helgen, også selvom et af hendes "emner" er en kommende hjertenskær.

  Sært sammenpresset lillepigefjæs
  Den gode Amélie er et studie for sig, et studie der fylder hele filmen, så det næsten ikke er til at få luft. Dette sært sammenpressede fjæs af lillepigenaivitet, der evindeligt på det nærmeste vrænger sine følelser ud - så skrøbeligt, at man føler det kan gå i stykker hele tiden (så fristende at give et lille prik, så det hele krakelerer).

  Konstrueret system
  Amélies fjæs og væremåde er selvfølgelig hele kernen i filmen, hvorom gode gerninger og spidsfindige følgevirkninger roterer. Hun er med andre ord Solen i Solsystemet - men i dette konstruerede system blænder solen alt for meget. Heldigvis støder man ind imellem på episoder, der ikke pyssenysses til døde, og hér kan man more sig lidt over de fine små påhit, som skuespillerne får lov at arbejde med.

  Teknisk gennemført
  Rent teknisk er filmen en udsøgt fornøjelse fra start til slut, pragtfuldt håndarbejde. Yann Tiersens diminutive musik har sine øjeblikke men er for det meste en stressende faktor af monotone accordeon-akkorder.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2001, Frankrig, Tyskland, Komedie, Romantik, 116 min.

  Dansk titel: Den fabelagtige Amelie fra Montmarte
  Instr: Jean-Pierre Jeunet Prod: Jean-Marc Deschamps, Claudie Ossard Manus: Guillaume Laurant Foto: Bruno Delbonnel Klip: Hervé Schneid Mus: Yann Tiersen
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste lyd
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • GG-N - Bedste udenlandske film
  • GULDB - Bedste udenlandske film
  • RB - Bedste udenlandske film