Krøniken (2004)

    Mennesker mødes og sød musik opstår, men ikke uden malurt i bægeret og bestemt med store udfordringer gennem flere dekader.


    DRAMATISKE RADIOBØLGER

    Det begyndte godt i den nye store tv-satsning fra Danmarks Radio, den 24 afsnit lange, "Krøniken". Med en times varighed til hvert afsnit, altså sammenlagt et døgns danmarkshistorie i tv-format, kunne man da også kun håbe på, at serien kunne opretholde niveauet fra afsnit ét.

    Hyggelige personer
    Personerne tegnes hyggeligt og smertefrit i de to indledende afsnit, der fra start til slut formår at holde en fredsommelig, kærlig og interessevækkende tone, langt fra det overspillede eller kunstige.

    Fine tidsbilleder
    Scenografien er igennem alle afsnit i høj grad medvirkende til, at tids- og personbillederne er relativt troværdige, og man glæder sig også over de udadvendte og tydeligvis tændte skuespillere, der lægger sjæl i deres portrætter af de danske skæbner anno 1949-.

    Kører fast
    Senere i serien begynder personer og handling at køre lidt fast, og man savner efterhånden en smule fornyelse, hvori galleriet af ellers underholdende eksistenser kunne få lov til at udvikle sig.

    Hastværk & utroværdighed
    Der springes lidt vel rigeligt rundt i tiden, og mange af episoderne bærer generelt præg af hastværk og utroværdighed.

    En tikkende bombe
    Skuespillet udgør en tikkende bombe under hele produktionen, da det efterhånden står klart, at den tiltrængte fornyelse i de enkelte roller ikke indtræffer.

    Grænser til det pinlige
    Det begynder at grænse til de pinlige, at hver en rollefigur er så forudsigelig og må spille på det banale.

    Fornuften forduftet
    Dramatikken tager sine steder til i en sådan grad, at al sund fornuft og respekt for den gode historie synes negligeret. Hovedpersonen, Eriks, pludselige vanvid og Søs' flugt fra brylluppet hænger slet ikke sammen og grænser til den helt platte underholdning.

    Falder til jorden
    Som helhed betragtet fremstår "Krøniken" unægteligt noget gumpetungt i sin hårdt optrukne historie, hvor forsøget på at tage arven op efter Matador (tvs) falder temmelig hårdt til jorden.    Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2019

    Fakta om filmen

    2004, Danmark, Sverige, Norge, Finland, Drama, Historie, Biografi, Børn på film, Teenagere, 60 min.

    Dansk titel: Krøniken (tvs)
    Instr: Charlotte Sieling, Henrik Ruben Genz, Lone Scherfig Prod: Sven Clausen Manus: Stig Thorsboe Foto: Jørgen Johansson Mus: Jacob Groth
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation