Jesús (2016)

  Teenageren Jesús hænger ud i Santiagos natteliv. Men en nat går det galt, da han sparker en ung mand til bevidstløshed, og sagen kommer i medierne.


  RODLØSHED

  En ultrarå chilensk ungdomsrealisme folder sig ud på filmlærredet, når historien om teenageren Jesús lægges i hænderne på instruktør Fernando Guzzoni. Og der bliver ikke lagt fingre imellem. Faktisk er filmen noget af det mere modige, når det kommer til hele pakken af skyld, sex, vold og identitet.

  Rodløse teenagere
  Jesús er en rodløs teenager, der bruger det meste af sin tid på at hænge ud med vennerne i Santiagos natteliv. Ofte får de får meget at drikke, hvis ikke der endda er stoffer involveret. Og en nat ender det helt galt, da de kollektivt terroriserer end meget fuld ung teenager og sparker og slår ham til bevidstløshed.

  Et råb om hjælp
  Alt er glemt dagen efter, men pludselig kommer sagen i tv, og Jesús er opløst af skyld og dårlig samvittighed. Efter et stykke tid går han hulkende til bekendelse hos sin far. De to har et meget anspændt forhold, men han er den eneste, som Jesús har at tale med, og faderen tager tilsyneladende sønnens råb om hjælp alvorligt.

  Udspiller sig i mørke
  Stort set hele filmen udspiller sig i mørke. Drengenes natteliv er således grumset og anonymt. Så meget desto mere frustrerende, når Jesús vågner op til dagslysets bundløse skyld og skam - en vekselvirkning Guzzoni udnytter meget flot.

  Udtalt modenhed
  Den udtalte modighed, som filmen lægger for dagen, er især tydelig i Nicolás Duráns titelrollepræstation. Sjældent hvis nogensinde før har vi set en ung mand leve sig så dybt og totalt ind i en rolle, der til gengæld også kræver alt af ham - herunder sexscener med både pige og dreng, hvor vi ser det hele - og her er ingen stand in.

  Tiltagende dysterhed
  Frustrationen bliver nærværende ud af total-autenticiteten, og dysterheden tager egentlig bare til helt hen til den alt andet end forløsende slutning. Det er en filmisk kraftpræstation, der i de stærkeste scener går helt ind i knoglerne, men som i helheden savner en finere rød tråd til at samle stemningerne i storbyens nattemørke.

  Ingen underlægningsmusik
  Her er ingen underlægningsmusik, der kan tale den hjerteskærende historie ud ad nogen som helst form for tangent: hele handlingen og dens fatale følger ligger helt og holdent til tilskuerens egen fantasi.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2016, Chile, Psykologisk drama, Homoseksuelt tema, Teenagere, 85 min.

  Dansk titel: Jesús
  Instr: Fernando Guzzoni Prod: Jacques Bidou, Marianne Dumoulin, Giancarlo Nasi Manus: Fernando Guzzoni Foto: Barbara Alvarez Klip: Andrea Chignoli
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation