Populärmusik från Vittula (2004)

    To drenges oplevelser i ingenmandsland i Lapland på grænsen mellem Sverige og Finland - og i grænselandet mellem barn og voksen.


    UHYRE SPØJST KOMEDIEDRAMA

    Her kan man opleve en anderledes film, der kommer omkring skæve eksistenser på en fortryllende humoristisk, men samtidig også eftertænksom måde.

    I grænselandet
    "Populärmusik från Vittula" har drengene Matti og Niila i fokus. De to drenge bor i ingenmandsland, langt mod nord og i grænselandet mellem Finland og Sverige.

    Selvskabt spænding
    I filmens begyndelse lærer vi drengene at kende som 7-årige og fornemmer det miljø, de lever i. Der sker ikke det vilde i Vittula, men drengene er eksperter i selv at skabe spænding.

    En musikalsk revolution
    Da de to et stykke vej inde i filmen er fyldt 15 år, oplever de en lille revolution, da en skånsk musiklærer bringer musik til deres skole, gennemtrumfer indkøb af dyre musikinstrumenter og får rigtige musikere ud af drengene. Men samtidig er den ene af drengene i dyb krise, da hans tyranniske far tæver ham uafbrudt, og det er efterhånden ved at stige knægten til hovedet.

    Skæv & aparte
    Filmen er skæv og aparte - frisk og overrumplende i sin fortællestil og herligt humoristisk i sin person- og miljøkarakteristik.

    Gennem børne- og teenagerøjne
    Begivenhederne opleves gennem børne- og teenagerøjne, og i mange henseender har filmen fællestræk med Mitt liv som hund (1985), uden at de to film i øvrigt umiddelbart tåler sammenligning. Der er enkeltscener, der tager publikum med storm - ikke mindst musiklæreren Gregers indtog i Björn Kjellmans følte skuespil.

    Lidt for rå stemningsskift
    Skiftene mellem alvor og skraldgrin fungerer ikke optimalt. Man savner mere fordybelse i de alvorlige dele, der her kommer til at virke underligt malplacerede. Drengene spiller fantastisk i alle aldre.



    Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024