Six Feet Under [5] (2005)

    Efter farens død i en ulykke står to sønner alene med en begravelsesvirksomhed. Samtidig truer en stor branchespiller med at fryse dem ud, hvis ikke de vælger at sælge.


    PÅ KANTEN AF LIVET #5

    Sammenhængende i denne serie:
    Six Feet Under [1] (2001)
    Six Feet Under [2] (2002)
    Six Feet Under [3] (2003)
    Six Feet Under [4] (2004)
    Six Feet Under [5] (2005)

    Livet vendes på vrangen, og døden det samme i sidste sæson af "Six Feet Under". Hvor tråde, liv, skæbner og tilværelsens ulidelige kompleksitet sættes på spidsen. Hvor de sidste opgør måske blot er begyndelsen til nye muligheder.

    Vanedannende
    Alan Balls serie har været vanedannende på flere parametre. Først og fremmest som følge af sin uforlignelige ærlighed - i den gennemarbejdede historie og personkarakteristik - og i fortællestilens stoiske ro. Men også fordi den har bragt et liv med sig, der strækker langt ud over almindelig doven tv-underholdning.

    Hvor hjertet banker
    Det er en serie, der fører til indsigt, og som tør at bevæge sig ind, hvor hjertet banker, under huden og dybt ad psykologiens kringlede veje. Med familien Fisher som spænding og midtpunkt - uudtømmelig når det kommer til kriser - men også den blotte kunst at leve. Og det er ikke den nemmeste kunst i verden.

    Smertefuld afsked
    Femte sæson er en afsked med dette univers over 12 velgennemtænkte episoder. Og afskeden bliver af mange grunde smertefuld - men først og fremmest fordi fortællingen er og har været båret af denne helt særlige hudløse ærlighed, der kommer så tydeligt til udtryk i skuespillet.

    Total indlevelse
    Indlevelsen er total gennem alle fem sæsoner, og de fleste centrale spillere har udvist et engagement uden sidestykke. Man kan kun forestille sig, hvor familiært de implicerede må have følt det under de 5 år, indspilningerne fandt sted. For der er blevet krænget sjæle ud i en grad, der har nedbrudt grænser mellem skuespil og ægte væren.

    Knald på afrundingerne
    Der kommer knald på afrundingerne i 5. sæson, men det blevet ikke stresset eller overdrevet. Seriens mange dramaer bliver lukket, som var der en dygtig terapeut med i billedet. Måske kunne man have ønsket sig en noget mindre skønsunget drømmesekvens som udtoning, men i det store og hele er det kun en ubetydelig detalje.

    Stærkt trekløver
    Allerstærkest spillende i kernedramaet er stadig trekløveret Peter Krause, Frances Conroy og Lauren Ambrose som henholdsvis Nate, Ruth og Claire Fisher. Michael C. Hall har sværere ved at brænde troværdigt igennem som David - og i femte sæson tager hans parforhold med Keith desuden en række stereotype drejninger.

    Elsket & savnet
    Smuk, afrundet, rørende. Man vil helt sikkert komme til at savne "Six Feet Under" som det ærlige væsen, den er. Men ligesom hovedtemaet i serien, må også serien selv før eller siden lægges i graven.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2005, USA, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, Teenagere, 655 min.

    Dansk titel: Six Feet Under [5. sæson] (tvs)
    Instr: Alan Ball, Rodrigo Garcia, Daniel Attias, Jeremy Podeswa, Alan Poul, Daniel Minahan, Mary Harron, Joshua Marston, Matt Shakman, Adam Davidson, Michael Cuesta Prod: Robert Del Valle m.fl. Manus: Alan Ball m.fl. Foto: Alan Caso m.fl. Klip: Michael Ruscio m.fl. Mus: Thomas Newman, Richard Marvin
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation