Salmer fra kjøkkenet (2003)

  En svensk observatør med interesse i enlige norske mænds køkkenadfærd kommer i problemer, da han begynder at samtale med sin forsøgskanin. For det må han ikke.


  UNDERFUNDIG NORDISK CHARME

  Træk på smilebåndet og forvent at det bliver fastlåst i yderste position gennem disse herlige filmminutter i selskab med "Psalmer från köket".

  Ikke så meget på grund af latterbrøl og vakse vitser men på grund af historiens lune og kærlige tolkninger af ensomhed og venskab i efterkrigstidens grænseland mellem Norge og Sverige.

  Køkkenet en videnskab
  Det var i en tid, hvor husmødrenes færden i køkkenet var kommet i fokus, og køkkenet blev en videnskab. En svensk hjemmeadfærdsforsker sætter sig for at kortlægge enlige norske mænds køkkenvaner, og til det udstationeres 12 svenske observatører hos forskellige mænd.

  En af de vigtigste regler i det positivistiske observationsforsøg er, at observatøren og forsøgspersonen ikke må samtale undervejs i forsøget. Da undersøgelsen strækker sig over seks uger, er det imidlertid svært at overholde for selv den mest hærdede observatør..

  Ironisk distance
  Filmen er rundhåndet med lange sekvenser: de fredelige og omhyggelige skildringer er en udsøgt fornøjelse. Miljø- og personskildringerne bliver yderst nærværende og vedkommende, og den kraftigt ironiske distance skaber en elskelig kontrast til de stramt komponerede billeder.

  Skuespillerne følger flot filmens enkle og dvælende stil: på intet tidspunkt er noget overdrevet - det bliver mere ved antydningens kunst. Man nyder den uanstrengte fortællestil i en helt igennem unik historie, der fortjener en stor buket roser.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2003, Norge, Sverige, Drama, Komedie, 92 min.

  Dansk titel: Salmer fra køkkenet
  Instr: Bent Hamer Prod: Jörgen Bergmark, Bent Hamer Manus: Jörgen Bergmark, Bent Hamer Foto: Philip Øgaard Klip: Pål Gengenbach Mus: Hans Mathisen