Day of the Dead (1985)

    De levende døde vandrer på Jorden og søger mod de få overlevende, der denne gang har forskanset sig i en underjordisk bunker.


    FLOTTE GYS I BILLIG SKAL

    Sammenhængende film:

    Night of the Living Dead (1968)
    Dawn of the Dead (1978)
    Day of the Dead (1985)

    Night of the Living Dead (1990)
    Dawn of the Dead (2003)

    Day of the Dead (2008)

     

    George A. Romero fuldendte hér sin trilogi om de "levende" døde med dette virknings- og stemningsfulde gys, der trods sit indlysende B-filmspræg og kejtede skuespil er en overbevisende afslutning på et markant kapitel i gyserfilmens historie.

     

    I en underjordisk bunker

    En lille gruppe af rigtigt levende mennesker har forskanset sig i en underjordisk bunker i håbet om, at det stadigt stigende antal omvandrende lig ikke lægger vejen forbi. Gruppens største problem er imidlertid, at den ikke kan enes. Skænderier og uoverensstemmelser præger dagsordenen – og udstyret med talrige dødbringende våben er det ikke den heldigste grundstemning.
     

    Frankenstein-lignende forsøg

    Samtidig benytter gruppens indædte videnskabsmand sig af lejligheden til at foretage Frankenstein-lignende forsøg med nogle af de levende døde – ikke helt ufarlige studier...!

    Ironisk distance
    George A. Romero har stadig en yderst ironisk distancerende indfaldsvinkel til sit emne. Dette er klart en vigtig faktor i zombiefilmenes udtryk – det ville ikke være til at bære, hvis filmen tog sine levende lig gravalvorligt.

    Vulgære grin
    Talrige absurde situationer opstår, og man griner gerne af deres vulgaritet. Filmens styrke ligger i, at man både griner og væmmes af samme scene. Gys og hårrejsninger opstår ud af stemninger i fotografering, lyd og klipning.

     

    Effektive overraskelser

    På trods af den grundlæggende billige tone i filmen, lykkes det Romero at skabe effektive overraskelser. Videnskabsmandens forsøgs-zombie "Bub" er filmens clue: Virkelig morsomt og effektfuldt!



    Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1985, USA, Gyser, Thriller, Zombiefilm, 101 min.

    Dansk titel: Day of the Dead
    Instr: George A. Romero Prod: Richard P. Rubinstein Manus: George A. Romero Foto: Michael Gornick Klip: Pasquale Buba Mus: John Harrison