AFR (2007)

    Den danske statsminister er død, og det er hans mandlige kæreste, der formodentlig står bag attentatet.


    FINURLIG LEG MED DOKUMENTAREN

    En massiv og nærmest minutiøst gengivende foromtale bevirkede, at denne opdigtede dokumentar, som genre kaldet mocumentary, gik dårligt i de danske biografer: Publikum følte velsagtens, at de havde set det meste af filmen i medierne, og at der ikke var meget overraskelse tilbage at hente i biografen.

     

    Kontroversiel

    Morten Hartz Kaplers' idé er kontroversiel, men ikke grænseoverskridende. Hvis ikke man kan se filmen, som dét den er - nemlig fiktion med en anelse inspiration hentet fra den virkelige verden - så begynder det at blive problematisk, og mange vil givet føle sig trådt over tæerne.
     

    Statsministeren er død

    Den danske statsminister er død, og i filmens begyndelse følger vi hans sidste rejse i kisten til krematoriet. Efterfølgende får vi en lang række kendte danskeres udtalelser om manden og attentatet mod ham, og ministerens familie, i form af skuespillere, udtaler sig også.
     

    Han var bøsse!

    Det kommer frem, at statsministeren var bøsse, og at det angiveligt skulle være hans kæreste Emil (Morten Hartz Kaplers), der står bag attentatet på ham. Derfor følger filmen i ligeså høj grad Emils skæbne gennem interviews med hans familie og venner, så portrætterne af både statsministeren og Emil flettes ind i hinanden.

    Dokumentargenren på vrangen
    "AFR" er en forfriskende, fornyende og eksklamatorisk film, der vender dokumentargenren på vrangen og skaber sit eget fascinerende univers af opdigtet spænding. Kaplers er en dygtig instruktør, og han anvender dokumentarfilmens virkemidler i rigelige doser - naturligvis som en bevidst underbyggelse.
     

    Kommentarer i det usagte

    Filmen skal næppe i særlig høj grad ses som et debatindlæg i dansk politik, men Kaplers kommenterer langt mere effektivt i det usagte, blot ved at antyde og betone, så "AFR" har absolut en virkning. Man glæder sig over den intelligente leg med mediet, og det vellykkede eksperiment står stærkt og skarpt i erindringen.



    Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2007, Danmark, Mockumentary, Dokumentar, Drama, 83 min.

    Dansk titel: AFR
    Instr: Morten Hartz Kaplers Prod: Meta Louise Foldager, Morten Hartz Kaplers Manus: Allan Milter Jakobsen, Morten Hartz Kaplers Foto: Lars Bonde, Magnus Nordenhof Jønck Klip: Rasmus Madsen, Per Sandholt, Marion Tuor
    Priser
    • BD-N - Bedste film