Stauffenberg (2004)

    Ihærdige militærfolk i den tyske hær planlægger at slå Hitler ihjel i juli 1944, og planlægningen af attentatet er uhyre farefuldt.


    VINKELRET

    Film om attentatforsøget 20. juli 1944:

    Es geschah am 20. Juli (1954)

    Stauffenberg (2004)

    Valkyrie (2008)

     

    I instruktør og manuskriptforfatter Jo Baiers tv-iscenesættelse af et af verdenshistoriens mest fatale mislykkede attentater bliver begivenhederne fladet ud til tørre og kedelige data snarere end ophøjet til det betydningsfulde faktuelle kiks, der egentlig var tale om.
     

    Attentat mod Hitler

    Sebastian Koch spiller hovedrollen som oberst Claus von Stauffenberg, der sammen med en lille gruppe af andre højerestående nazister synes, at Adolf Hitlers kurs er forfærdelig, og at han bør slås ihjel så hurtigt som muligt.

    Farlig mission
    Filmen følger Stauffenberg på den uhyre farlige mission, hvor han planlægger at gøre det af med diktatoren og gennem sirlig planlægning lykkes med at komme helt tæt på føreren, placere en bombe - men som det er historisk bekendt, mislykkes og henrettes.
     

    Standard tv-prododukt

    Visuelt er filmen et standard tv-produkt, hvor knivskarphed og vinkelrette linjer går forud for kunstneriske ambitioner. Selve gengivelsen af de historiske fakta vækker dog heller ikke opsigt, da filmen koncentrerer sig meget om lidt banale personligt biografiske data om Stauffenberg - uden at der er tale om en egentligt biografisk film.

    Savner centralnerve
    Uniforms-, køretøjs- og våbenelegancen er fin og troværdig, men filmen savner centralnerve og historisk vingesus som følge af den sterile og standardiserede fortællestil, hvor også skuespillet bærer præg af manglende kunstneriske ambitioner.



    Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2004, Tyskland, Krigsdrama, Biografi, Historie, 92 min.

    Dansk titel: Attentatet mod Hitler (tv)
    Instr: Jo Baier Prod: Carl Bergengruen, Jon Handschin, Joachim Kosack, Bettina Ricklefs, Gabriela Sperl Manus: Jo Baier Foto: Gunnar Fuss Klip: Clara Fabry Mus: Enjott Schneider