Harrys döttrar (2005)

  To stockholmersøstre venter barn samtidig, men da den ene søster må føde et dødt foster, begynder et større jalousidrama.


  SØSTERGYS

  Det er en barsk historie, som instruktøren og manuskriptforfatteren Richard Hobert præsenterer os for, idet tabubelagte emner som dødfødsel og psykisk labilitet er bærende søjler.
   

  Skriger til himmelen

  Det bliver dog hurtigt klart, at instruktøren slet ikke har greb om nervebanerne i sit filmprojekt, og fra første fløjt dominerer klichéerne i både fortælling og skuespil, så det skriger til himlen.
   

  Brede smil på gravide læber

  Søstrene Marie (Lena Endre) og Ninni (Amanda Ooms) venter begge børn og er højgravide med brede smil på læberne. Skæbnen vil imidlertid, at lillesøster Ninnis barn er dødfødt, og det bliver begyndelsen til et dramatisk spil, hvor Marie bliver fuldstændig paranoid og nægter Ninni adgang til sin baby.
   

  Insisterer på at dikkedikke

  Omvendt er Ninni yderst anmassende og insisterer på at dikkedikke, og det virker bestemt ikke som om, at Maries mand, Erik (Jørgen Langhelle), har fattet alvoren i Maries sammenbrud. Det store og åbne spørgsmål er, hvem der er længst ude, og hvad den psykiske terror skal ende med.

  Uskyldig svensk film?
  Dybest set en ganske uskyldig svensk film, men iscenesættelsen er fatalistisk og sensationssøgende på en alt for tynd baggrund.
   

  Intenst opgør

  Det intense søsterlige opgør bliver kun mere og mere usandsynligt, efterhånden som Hobert lader begivenhederne eskalere, og det udvikler sig til regulært komiske scener, hvor intensiteten ventes højest.

  50-årig nybagt mor
  Lena Endre skruer grundigt op for gassen som storesøster Marie, og det er ikke noget kønt skue. At Endre var 50, da filmen blev indspillet, gør ikke hendes status som nybagt mor mere troværdig.
   

  Typisk trist musik

  Hobert har hyret filmkomponist-kendissen Zbigniew Presiner, og resultatet er en typisk trist og enkelt instrumenteret underlægningsmusik. Men det er fatalt forkert musik til et svensk, psykologisk skærgårdsdrama.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2018

  Fakta om filmen

  2005, Sverige, Psykologisk drama, Thriller, Børn på film, 105 min.

  Dansk titel: Harrys døtre
  Instr: Richard Hobert Prod: Anders Birkeland, Göran Lindström Manus: Richard Hobert Foto: Jens Fischer Klip: Katarina Wiklund Mus: Zbigniew Preisner
  Priser
  • CPH - Publikumsprisen
  • GULDB - Bedste skuespillerinde (Ooms), nominering