Se min kjole (2009)

    Fire unge kvindelige misbrugere stikker af fra et institutionelt ferieophold og lærer på farten hinanden bedre at kende - på godt og ondt.


    KJOLER PÅ HÆVNTOGT

    "Se min kjole" er Hella Joofs ihærdige forsøg på et seriøst gennembrud - i kølvandet på hendes tidligere humoristisk-pjattede optrædener som både instruktør og skuespillerinde.
     

    Ikke overbevisende

    Hella kan og vil andet, men man bliver bestemt ikke overbevist. Kort beskrevet er filmen historien om fire unge kvinder, der døjer med hver deres misbrug og nu "råhygger" under opsyn på en institution. Da pigerne skal med opsynsmutter på en lille ferie, benytter de lejligheden til at stikke af i et stjålet bil.
     

    Miserable tilværelser

    Den kommende tid kører pigerne lidt rundt og gør status over hver deres miserable tilværelse, med gamle barndomstraumer, der helst skal gøres op i lige dele blod, sved og stjålne metadoner fra et lokalt plejehjem.
     

    På godt og ondt

    Således lærer tøserne hinanden bedre at kende, og dette både på godt og ondt. Efterhånden bliver sandhederne lagt på bordet. Det farlige er bare, hvis der knyttes nære bånd, for så bliver man også så meget mere såret, hvis det går galt.

    Kvinde-road movie
    Filmen er en slags dansk kvinde-road movie med et junkie-twist og et hævntogtsplot pakket ind i firkløver-østrogen. Hella har selv skrevet manuskriptet sammen med Ida Maria Rydén, så der er lagt i kakkelovnen fra kvindernes side.

    Mænd er nogle svin
    Mænd er nogle svin i Hellas film: Farmand bagkneppede sin lille pige, en fedladen gut i fælles-saunaen er slesk og vil servicere to af de unge kvinder, en forretningsmand er liderlig, bliver voldelig og tvangsmundboller en af vores sagesløse junkier, der oven i købet viser sig at være dødeligt syg!
     

    Familiært hævntogt

    Så det er ikke underligt, at de fire kvinder i den stjålne Volvo ind imellem forfalder til et lille trip på metadon eller hovedpinepiller, mens et par af dem planlægger et familiært hævntogt for at få fred i sjælen.

    Skematisk præsentation
    Filmen er ikke tilfældig i sine beskrivelser af kvinderne og deres misbrug. Præsentationen af de fire er langt mere skematisk end naturlig, og rollerne synes tydeligt puttet ind i det fastlagte, snarere end givet mulighed for at forme og finjustere undervejs.
     

    Fine, men formede præstationer

    Ikke at spillet er dårligt: Det er fine, men formede præstationer. De fire holder fanen højt undervejs, men drukner ydermere i et til tider noget forskruet lyddesign og en musik, der ikke lader et øre i tvivl om stemningens alvor.
     

    Tager sig selv for alvorligt

    Måske Hella Joof med fordel vil kunne kaste sig over en historie, der tager sig selv knap så alvorligt - uden at der behøver være tale om endnu en lalleglad komedie. Denne type film er produceret før med succes.



    Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2009, Danmark, Psykologisk drama, 88 min.

    Dansk titel: Se min kjole
    Instr: Hella Joof Prod: Thomas Gammeltoft Manus: Hella Joof, Ida Maria Rydén Foto: Kim Høgh Klip: Cathrine Ambus Mus: Povl Kristian
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • RB-N - Bedste instruktør
    • RB-N - Bedste skuespillerinde (Leon)
    • RB-N - Bedste birolleskuespillerinde (Reymann)
    • RB-N - Bedste sang
    • RB-N - Bedste kostumer
    • RB-N - Bedste sminke
    • BD-N - Bedste skuespillerinde (Leon)
    • BD-N - Bedste skuespillerinde (Reymann)