Ønskebørn (2009)

  En række børn fortæller om deres liv med Balkan-krigen i baghovedet.


  "HVISKESTYKKER"

  Prishtina, Kosova, 10 år efter krigen. Det er kulissen for denne halvtimelange dramadokumentar om en gruppe børn, der alle er posttraumatiserede efter krigen, eller i en eller anden form er stærkt påvirkede af den.

  En følelsesladet reminder?
  Birgitte Stærmose instruerer efter egen idé, hvad der vel er ment som en følelsesladet reminder om den frygtelige tid, da Balkan stod i flammer.

  Udtryksløse ’hviskestykker’
  Ved at lade børn agere udtryksløse ’hviskestykker’ formidles krigsgruen på en alvorstungt barnlig måde: det er farligt og uhyggeligt, derfor hviskes der velsagtens- samtidig med at børnene jo alle er ufrivilligt voksne allerede.

  Et underligt sammenstød
  Derfor bliver mødet med filmen et underligt sammenstød mellem det umiddelbart forfærdeligt posttraumatiserede tema og det temmelig konstruerede univers, som instruktøren former.

  Temmelig støjende
  Det er paradoksalt, at børnene skal rende rundt og hviske og kigge intimt i retning mod kameraet. Stærmoses film er nemlig i øvrigt temmelig støjende: et fikst brummende lyddesign er konstant på banen, kædet med balkan-orientalsk inspireret musik: godt nok aldrig skruet voldsomt op, men alligevel for meget.

  Stærmoses markante tilvalg
  Man ligger altså noget under for det kunstnerisk markante tilvalg: lyddesignet, hviske-stilen, ekstreme nærbilleder af børnene, den direkte "forbindelse" mellem traumatiseret barn og kamera.

  Alt andet end intim
  Stilen skaber desværre en alt andet end intim sfære. Snarere bliver den post-dramatiske historie i Stærmoses behandling en udmattende oplevelse, i det man skal lægge øjne og ører til så megen narrativ udenomssnak.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2009, Danmark, Dokumentar, Børn på film, 29 min.

  Dansk titel: Ønskebørn
  Instr: Birgitte Stærmose Prod: Jesper Morthorst Manus: Peter Asmussen Foto: Marek Wieser Klip: Anne Østerud Mus: Jomi Massage
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Krystalbjørn - Special mention
  • RB - Bedste dokumentarfilm