Lysvågen (2010)

    En dreng med krig på hjernen ser i stigende grad krigssyner i det virkelige liv.


    FORM OVER INDHOLD

    Instruktør Christina Rosendahl fortsætter i børnesporet med denne potentielt spræng-spændende historie, der dog brænder sit lys i begge ender i stedet.
     

    I et spændingsfelt

    I spændingsfeltet mellem eventyr, dagdrømmeri og psykisk sygdom skildrer Rosendahl drengen Benjamins tiltagende virkelighedsforskydninger, samtidig med at dramaet sættes i en normalt kernefamiliær skilsmissekontekst. Filmen og formenkan ikke helt rumme hverken det sært surrealistiske eller det pågående normalt-problematiske: i hvert fald ikke i et og samme drama.

    Ikke nok troværdighed
    Dramaet bliver for overmodigt, og der bliver slet ikke opbygget nok grundfast troværdighed til at retfærdiggøre Benjamins sprængfarlige syner.

    I en eventyrverden?
    Fair nok at skildre en skilsmissedrengs psykiske kvaler gennem en eventyrverden baseret på en besættelse af første verdenskrig, men det kræver en hel del mere end frem- og tilbageklip mellem den ene og den anden dimension for at overbevise; og her savner "Lysvågen" gennemslagskraften.

    Vægt på form mere end indhold
    Stilen er lagt fra start til slut med rosenrød filmmusik, og kameraføringen er alt andet end naturlig: bevægelse, filtrering og perspektiveringer vidner også om en vægt langt mere på formen end historien.



    Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2010, Danmark/KortDok, Drama, Børn på film, 27 min.

    Dansk titel: Lysvågen
    Instr: Christina Rosendahl Prod: Ane Mandrup Manus: Torbjørn Rafn Foto: Sebastian Winterø Klip: Oliver Bugge Coutté, Morten Giese, Steen Johannessen Mus: Vagn Luv
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation