Let Me In (2010)

    En ensom dreng finder endelig en pige, han kan blive venner med. Men det viser sig snart, at hun gemmer på en ganske særlig hemmelighed.


    BLODSBÅND

    Sammenhængende film:
    Låt den rätte komma in (2008)

    Let Me In (2010)

    Her får vi så den internationale version af det unikke ovennævnte svenske mesterværk fra 2008. Som så ofte før har amerikanerne behov for at finpudse og polere europæiske film, så forholdene er mere ægte amerikanske.
     

    Scene-for-scene-genindspilning

    "Let Me In" er i meget vid udstrækning en direkte scene-for-scene-genindspilning: de enkelte stemninger er overført med stor respekt for forlægget, og det skal vise sig at blive filmens redning.
     

    En indesluttet dreng

    Den lidt specielle og indelukkede dreng Owen er plaget af grov mobning i skolen og en ensom fritid. Derfor bliver han glad, da der endelig flytter en sød jævnaldrende pige ind ved siden af.
     

    Svær at blive klog på

    Ganske vist er hun svær at blive klog på og kommer med mange kryptiske udmeldinger. Men vejen til hendes hemmelighed kommer til at gå igennem en lang række voldsomme begivenheder, for pigen er i virkeligheden en melankolsk vampyr.

    Mørkt
    En i mange henseender mørk film: selve det tekniske udtryk er mørkt og hemmelighedsfuldt – som en stærk formidling af det dagslysfornægtende vampyrliv. Og historien er mørk i sit stærke portræt af mobning, ensomhed og blodsugende alvor.
     

    Godt greb om sagerne

    Instruktør Matt Reeves har godt greb om sagerne, og netop fordi hans version følger forlægget så nøjagtigt, bliver resultatet flot og mindeværdigt. Man kunne sagtens have frygtet helt anderledes valg i formidlingen.

    Konkret modbydeligt
    Mobnings-scenerne er blandt filmens mest ækle og hårrejsende, i virkeligheden stærkere end de eksplicitte vampyrgerninger. Det konkret modbydelige i drengens lidelser under den psykiske tortur er uhyggelig.
     

    Tynget af musik

    Filmen er desværre noget tynget af filmmusik; heldigvis formår man dog ind imellem at lade en enkelt stemning eller to tale for sig selv. De to børn spilles forbilledligt af hhv. Kodi Smit-McPhee og Chloë Grace Moretz, mens man blandt de voksne særligt bider mærke i Richard Jenkins fascinerende mørke portræt af pigens far.



    Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2010, USA, Storbritannien, Gyser, Mystik, Drama, Vampyrfilm, Børn på film, 116 min.

    Dansk titel: Let Me In
    Instr: Matt Reeves Prod: Tobin Armbrust, Alex Brunner, Guy East, Donna Gigliotti, Carl Molinder, John Nordling, Simon Oakes Manus: Matt Reeves Baseret på: filmen og romanen "Låt den rätte komma in" af John Ajvide Lindqvist Foto: Greig Fraser Klip: Stan Salfas Mus: Michael Giacchino