Ambassadøren (2011)

    Dokumentaristen Mads Brügger drager til Den Centralafrikanske Republik forklædt som diplomat for at afdække den omfattende korruption.


    SPRADEBASSEN

    Tv-journalisten Mads Brügger er altid god for en lidt kontroversiel historie, og med den spillefilmslange "Ambassadøren" drager han hele vejen til det mørkeste Afrika i sin afdækkende journalistik.

     

    Korrupte forhold

    Filmen beskriver de latterligt korrupte forhold i Den Centralafrikanske Republik, med udgangspunkt i Liberia. Brügger viser, hvordan han med få telefonopkald og rigeligt med amerikanske dollars snart kan kalde sig diplomat - med alt, hvad det indebærer af fordele. Under dække af at ville starte en tændstiksfabrik i det fattige land lykkes det Brügger at komme helt tæt på de mest magtfulde mænd i området, hvilket giver et bizart indblik i, hvordan korruptionen stikker helt til tops

    Det skjulte kameras P.O.V.
    Store dele af dokumentarfilmen opleves fra det skjulte kameras point of view. Vi skal ikke være i tvivl om, at Brügger er ude på en mere end halvfarlig mission. I skærende kontrast - og som effektiv indramning af Brüggers modige mission og fuldendt forfalskede selviscenesættelse - præsenteres vi for episke totalbilleder af den afrikanske natur, særligt mindeværdig er den korte tur i den aflange flodpram.

    Et aparte budskab
    Filmen har generelt et ærligt og ukrukket udtryk, og selvom den af og til mest af alt minder om en sofistikeret udgave af tv-programmet ’Operation X’, formår Brügger at formidle det aparte budskab ud til den brede befolkning.

    Men der mangler noget
    Men der mangler noget.. Hvor er den forventede nerve og de store, slibrige afsløringer? Som afdækkende dokumentar lader "Ambassadøren" noget tilbage at ønske. I stedet sidder man tilbage med en fornemmelse af, at Brüggers journalistik og generelle stil mere er spradebasset og sensationssøgende end egentligt interessant.



    Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2011, Danmark/KortDok, Dokumentar, 93 min.

    Dansk titel: Ambassadøren
    Instr: Mads Brügger Prod: Peter Engel, Carsten Holst Manus: Mads Brügger, Maja Jul Larsen Foto: Johan Stahl Winthereik Klip: Leif Axel Kjeldsen, Carsten Søsted, Kimmo Taavila Mus: Niklas Schak, Tin Sojeili
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BD-N - Bedste dokumentarfilm
    • RB - Bedste dokumentarfilm
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering