Du rififi chez les hommes (1955)

  Efter fem år i fængsel overtales en bankrøver til et sidste storstilet juvelkup i Paris, men de mange spændinger i den lille gruppe kan blive farlige.


  KRIMINALFILMENS FADDER

  Muligvis en af de mest indflydelsesrige kriminalfilm er denne low budget film noir af Jules Dassin fra 1955. Store filmskabere som Tarantino, Truffaut og Kubrick har siden udtalt, at de har været dybt inspirerede af netop denne film, og det forstår man godt.

  Perlende koldsvedsangst
  "Rififi" forener nemlig rå forbrydergerning med perlende koldsvedsangst i en kulisse af bevidst lysfattig og regntungt tyngende elegance. Forbryderen Tony er netop kommet ud efter fem år bag tremmer, da han straks opfordres til at deltage i et spektakulært juveltyveri.

  Minutiøs planlægning
  Tyveriet kan indbringe banden hele 240 millioner, og det burde være nok til en tidlig pension. Men noget går galt i det ellers minutiøst planlagte kup, for gruppen består af individualister, og går det først galt for den ene, tager han nemt de andre med sig i faldet. Det er ikke muligt at sætte en finger på en eneste indstilling i Dassins film, som ikke er indrammet i en eminent stemningsmættet kombination af gråtoner og spektakulær parisisk location.

  Høj kunstnerisk elegance
  Gang på gang forføres man af de betagende indstillinger, der former et niveau af høj kunstnerisk elegance. Den over 20 minutter lange kupscene, der er blottet for dialog og musik, står som en af kriminalfilmhistoriens mest spændende og spektakulære - i al sin enkelthed.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1955, Frankrig, Krimi, Thriller, 122 min.

  Dansk titel: Rififi
  Instr: Jules Dassin Prod: René Bezard, Henri Bérard, Pierre Cabaud Manus: Jules Dassin Baseret på: roman af Auguste Le Breton Foto: Philippe Agostini Klip: Roger Dwyre Mus: Georges Auric
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Bedste instruktør
  • CAN-N - Palme d´Or