Porträtt av Åsa (1965)

    Portræt af en lille svensk piges hverdag, oplevet i børnehøjde.


    EN BØRNEPERLE

    Blandt Jan Troells tidlige kortfilm, produceret for svensk tv, er dette hjertevarme og visuelt sværmeriske portræt af en lille piges hverdag i Sverige. Troell tilgår projektet med lige dele kunstnerisk elegance og hjertevarm ægthed. Filmen er ganske fortryllende i sin måde at formidle en helt jordnær lille børnehverdag på.

    Fluen på væggen
    Kameraet er fluen på væggen, barnet er fokuseret på sine lege og aldrig på kameraet - instruktørens bedrift. Og filmens eneste dialog er pigens egne kommentarer til det, hun oplever, uden at der kommer svar.
     

    Skarp lydside

    Ud over den raffinerede måde at indskærpe dialogen på, er filmens lydside skarpt afgrænset til de væsentligheder, Troell har udvalgt. Således indleder en jernbaneoverskæring i nærheden af pigens hus filmen med sine karakteristiske ringeklokker, mens Troell serverer en række hurtige klip af lokalområdets (mangel på) sjæl.

    Tændte øjne
    Det er et fascinerende lille stykke barneglæde, hvor Troell på sin helt egen måde indfanger de tændte øjne og glæden ved at opdage noget nyt i hver en situation. Nuttede katte er pigens legekammerater på hjemmefronten og spiller de centrale biroller i denne lille børne-kortfilmsperle.



    Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1965, Sverige, Dokumentar, Børn på film, Dyr på film, 30 min.

    Dansk titel: Porträtt av Åsa (tv)
    Instr: Jan Troell Prod: Lennart Ehrenborg Manus: Porträtt av Åsa Foto: Porträtt av Åsa Klip: Porträtt av Åsa
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation