Prometheus (2012)

    På en fjern planet i en fjern fremtid søger forskere efter en dybere sammenhæng i forhold til menneskeheden.


    EFFEKT-EKSTREMISME

    Svært dehydrerende science fiction-thriller, hvor veteraninstruktøren Ridley Scott for alvor vender tilbage til sin yndlingsgenre med ikke så få referencer til særligt Alien (1979).

    Universets mørke
    Og i filmens begyndelse synes man da også at kunne genkende noget af den forførende gamle Scott-stemning, når man sendes med langt ud i universets mørke. På en jordlignende planet ekstremt langt ude i rummet er en gruppe forskere landet for at indsamle data. Måske kan man komme tættere på sandheden om livet på Jorden.

    Splid & intriger
    I en klassisk sammensat og bredspektret væsensforskellig gruppe af forskere opstår der hele tiden splid og intriger, mens truslerne fra det fremmede i stigende grad maser sig på, efterhånden som dvaletilstande brydes.

    Dehydrerende
    "Prometheus" udvikler sig nu i en retning, hvor der hverken er vej eller håb tilbage: i en komplet og dehydrerende sansevoldtægt former sig et ekstremt støjende univers.

    Kvalmt-religiøst
    Samtidig plører historien i tiltagende grad til, så kvalmt-religiøse overtoner væves ind i det fremmedes anatomi. Hermed er der støj på linjen i alle facetter af filmoplevelsen.

    Forstillet effektmaskineri
    Så det kan godt være, at Ridlet Scott har drømt sig tilbage til det heftigt uhyggelige og mystificerende - men "Prometheus" er ikke meget andet end en forstillet effektmaskine.



    Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2012, USA, Storbritannien, Science Fiction, Action, Mystik, 124 min.

    Dansk titel: Prometheus
    Instr: Ridley Scott Prod: David Giler, Walter Hill, Ridley Scott Manus: Jon Spaihts, Damon Lindelof Foto: Dariusz Wolski Klip: Pietro Scalia Mus: Marc Streitenfeld
    Priser
    • AAN - Bedste visuelle effekter