Post tenebras lux (2012)

  En lille familie i den mexicanske vildmark søger det perfekte liv, men jages af egne og andres dæmoner.


  EN SVÆRM AF DRØMME

  I hovedkonkurrence i Cannes og med pris for bedste instruktør har dette ekspressionistisk lyriske filmdrama forført en del blandt eliten af filmbedømmere.

  Uforløst
  Der er da også tale om en på alle måder anderledes filmoplevelse, der glimtvis forfører med sine sværmeriske drømmesekvenser. Men som helhed er "Post tenebras lux" helt og holdent uforløst.
   

  Det perfekte liv?

  Juan er flyttet på landet sin familie. Langt ind i den mexicanske vildmark i søgen efter det perfekte liv. De møder en fremmed verden som de både betages af og kommer på kant med og snart jages de af dæmoner - både egne og andres.

  Spring i tid & rum
  Dette er det mest præcise, man kan sige om filmens handling, og også en tro kopi af pressematerialet. Handlingen er nemlig udflydende, svært tilgængelig og præget af sping i tid, rum og livsfaser.

  Enkeltstående stemninger
  Heraf det uforløste: den gode historie mangler. Tilbage er en endeløs række af utroligt langstrakte scener, der nok er smukke i deres indfangelse af naturens skønhed, men som forbliver enkeltstående stemningsbilleder, subtilt forfinet efter alle kunstens regler.

  Ingen spændingsudlading
  Det kan nok være en ’frisk’ idé at lade drømmenes, fortidens eller fremtidens sfærer omkranse af fiskeøjeuskarphed, men det ændrer ikke ved, at spændingsudladningen udebliver.

  Flot lydbillede
  Flot lydbillede hvor en musikløs kærtegnelse af naturens egne lyde forstærker det grænseløse livsportræt.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  2012, Mexico, Frankrig, Holland, Tyskland, Drama, 115 min.

  Dansk titel: Lys efter mørke
  Instr: Carlos Reygadas Prod: Carlos Reygadas Manus: Carlos Reygadas Foto: Alexis Zabe Klip: Natalia López
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Bedste instruktør
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering