The Blue Lagoon (1980)

    Et par børn strander på en øde stillehavsø efter et skibsforlis. De bliver teenagere - og efterhånden tiltrukket af hinanden.


    LEARNING BY DOING

    Sammenhængende film:

    The Blue Lagoon (1980)

    Return to the Blue Lagoon (1991)

     

    Kropskitsch og glimrende udstillingsvindue: "Blue Lagoon" er en letløbende, men også utroværdig Robinson Crusoe-lignende saga, hvor perfekte, nøgne kroppe på smukke teenagere udgør den mest åbenlyse salgsvare. Efter et skibsforlis havner to børn sammen med en fordrukken og gnaven skibskok på en øde stillehavsø. Da kokken dør, er børnene overladt til sig selv.

    Kønshormoner
    Årene går, og dreng og pige er blevet til seksuelle individer, der således - ud over at overleve - også udfordres af kønshormonerne, selvom de trækker undrende på skuldrene ad de mærkelige fornemmelser i kroppen.

    Learning by doing
    Der er virkelig dømt learning by doing på den solbeskinnede ø. Den velskabte unge mand spørger fx ud i det åbne palmerum: "Hvorfor får jeg alle de her hår på kroppen?", og den tilsvarende velskabte unge kvinde må selv prøve at regne ud, hvad blodstrømmen fra underlivet betyder.

    Drama på dreng og pige
    Drama på dreng og pige kommer der dog først for alvor, da det bliver åbenlyst, at øen også huser væmmeligt kannibalistiske typer, der vist ikke er venligt stemt.

    Billedskønt
    Filmen har en pæn fremdrift i sit billedskønne set up. Her tænkes på omgivelserne og den fine dyrkelse af dem, snarere end den tilsvarende  - og langt mere kitschede - dyrkelse af perfekte ungkroppe.

    Umiddelbar overlevelseshygge
    Afgjort et melodrama af de meget forudsigelige, der i mange henseender grænser til det ubehjælpsomme, men som i al sin umiddelbare overlevelseshygge trods alt har mere end bare bar mås og brystmål på programmet.



    Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1980, USA, Eventyr, Romantik, Drama, Teenagere, Dyr på film, Børn på film, Skibe på film, Coming of Age, 104 min.

    Dansk titel: Den blå lagune
    Instr: Randal Kleiser Prod: Randal Kleiser Manus: Douglas Day Stewart Baseret på: roman af Henry De Vere Stacpoole Foto: Néstor Almendros Klip: Robert Gordon Mus: Basil Poledouris
    Priser
    • AAN - Bedste fotografering
    • GG-N - Bedste skuespiller (Atkins)