Slingrevalsen (1981)

    En flok fyrreårige velfærdsdanskere er desillusionerede og tiltrækkes af hinanden, men tøver med at give kærligheden en ny chance.


    TRAGIKOMISK KVALITET

    Der var bred enighed i 1981 blandt landets anmeldere om, at "Slingrevalsen" var en tiltrængt fornyelse af komediegenren, og samtidig en af årets bedste film.

    Tragikomisk kvalitet
    Det er da også kvaliteten, der først og fremmest præger den dramatisk funderede ironiske komedie om parforholdets udsving og prøvelser. Oplevet primært i voksenhøjde, men også fint perspektiveret fra børneøjne, flettes en række skilsmisse(truede) skæbner sammen.

    I kødet på de kedelige
    Nils Schous manuskript går i kødet på en "kedelig" flok fyrreårige velfærdsdanskere med særlig fokus på Solbjørg Højfeldts Karen og Kurt Dreyers Jens. De er begge nyskilte og desillusionerede og tiltrækkes af hinanden, men tøver med at give kærligheden en ny chance.

    Beundringsværdig ro
    Hvad der særligt præger filmoplevelsen er dens beundringsværdige ro. Esben Høilund Carlsen tager sig god tid til de enkelte scener og de skuespillere, der skal præge dem. Det mærkes tydeligt, helt ned blandt de familieidyllisk depraverede børn, der spiller helt naturligt.

    I balance
    Balancen mellem komik og ramme alvor står støt, og du bliver fanget af de hverdagstragikomiske situationer, som de præsenteres uden hverken et prætentiøst eller krukket præg.

    Små slagsider
    Der er slagsider ved filmen, hvor der glides for meget af på overfladen, og slutningen er ikke helt vellykket. Men i helheden begejstrer den udtalte ægthed, der opstår ud af de komiske situationer, som de fleste voksne kan genkende.

    Fint og smagfuldt
    De ofte akavede seksuelle tilnærmelser, den barske afvisning, de hårdt optrukne kønsroller og de klemte børn: Alle temaer er igennem "Slingrevalsens" kødhakker, og produktet er fint og smagfuldt.

    Dygtige spillere
    Solbjørg Højfeldt vandt fortjent en Bodil for sit portræt af den vaklende Karen. Kurt Dreyer er pragtfuld som Jens, og Ole Ernst har funklende øjeblikke i birollen som Karens eksmand, der ofte træder i spinaten. Og så dukker Ove Sprogøe op i den balanceret sympatiske birolle som Larsen.

    Iørefaldende tema
    Bent Fabricius-Bjerre, der også har produceret filmen, leverer et meget iørefaldende tema, der fint indrammer de på én gang kækt-komiske og alvorsfulde begivenheder, og så udgør tidsbilledet af Danmark i startfirserne en herlig omgang nostalgi.

    Udbredt begejstring
    Der var udbredt begejstring blandt anmelderne: "Hit-parade over parforholdets skrot", "Efter al for lang tid med dansk junkfood, står den nu igen på lækker, lokal lammesteg på vore hvide lærreder. Glæd Dem over en af de bedste folkekomedier med alvorlig undertone", "Mesterstykke", "Et frisk pust", "Løst skitseret film om samlivsproblemer", "For lidt vals – for meget slinger" og "Varm og optimistisk film om samlivet."



    Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1981, Danmark, Drama, Romantik, Komedie, 94 min.

    Dansk titel: Slingrevalsen
    Instr: Esben Høilund Carlsen Prod: Bent Fabricius-Bjerre Manus: Nils Schou Foto: Dirk Brüel Klip: Lizzi Weischenfeldt Mus: Bent Fabricius-Bjerre
    Priser
    • BD - Bedste skuespillerinde (Højfeldt)